Italia si Spania se indreapta spre dezastru. Capii UE suplimenteaza “fondurile de salvare” si cer masuri drastice de austeritate
Capii finantelor din zona euro promit masuri drastice, care sa impiedice o criza a datoriilor si in alte tari ale Uniunii. Desi nimeni nu spune deschis, Italia si Spania par cele mai vulnerabile, si ar fi o catastrofa daca si ele ar lansa un SOS. Teama ca s-ar putea repeta situatia din Grecia a dus, ieri, la prabusirea actiunilor in Peninsula cu 4 procente. De asemenea, principalele burse europene, dar si cele americane, au inchis sedintele in pierdere.
Dupa o reuniune de 8 ore si jumatate la Bruxelles - care a capatat alura unui summit de criza - ministrii de finante din zona euro au publicat o declaratie menita sa calmeze pietele finaciare.
In primul rand, s-au angajat, inca o data, sa "pastreze stabilitatea financiara in zona euro". Apoi, au promis masuri ferme care sa impiedice extinderea crizei datoriilor in tarile care folosesc moneda unica.
Concret, vor spori "Fondurile de salvare", care au acum o capacitate de imprumut de 440 de miliarde de euro.
Insa numerosi economisti cred ca, oricate miliarde s-ar adauga, "aceasta plasa de salvare" nu poate "tine" tari cu economie mare, ca Italia sau Spania, daca si acestea sunt lovite de criza datoriilor, la fel ca Grecia.
In ciuda asigurarilor date de premierul Berlusconi, privind un pachet drastic de austeritate, parlamentul a aprobat taieri bugetare de numai 40 de miliarde de euro. Adica, o picatura intr-un ocean, in raport cu datoria Romei.
In plus, dosarul grec e departe de a fi rezolvat.
Pe acelasi subiect: