Proiectul de buget, discutat marti de guvern, cuprinde masuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar si a taxelor. Executivul vizeaza incadrarea intr-un deficit bugetar agreat de Uniunea Europeana si totodata revigorarea economiei, transmite Mediafax.

Bugetul ar putea fi revizuit inainte de a fi trimis Comisiei Europene spre avizare.

Guvernul italian vrea sa reduca deficitul bugetar la 2,5% din PIB anul viitor, aproximativ 1,5% din PIB in 2015 si mai putin de 0,1% din PIB in 2016, potrivit unei variante a proiectului de buget, citata de Wall Street Journal. Pentru acest an, deficitul bugetar este previzionat la 3% din PIB. 

Promisiunile au fost aplaudate de catre premierul finlandez Jyrki Katainen, care s-a deplasat luni la Roma. Acesta considera ca Italia transmite astfel un semnal puternic investitorilor ca situatia economica din zona euro se amelioreaza.

Totodata, masurile din buget combat divergentele economice dintre nordul si sudul Europei, considera liderul finlandez. 

Premierul Letta vrea de asemenea sa ridice taxa pe castigurile de capital de la 20% la 22%, sa scada cheltuielile din sanatate cu 500 milioane euro anul viitor si 1 miliard de euro in 2015 si sa reduca la jumatate indexarile automate ale pensiilor din sistemul public pentru pensionarii care primesc de cinci ori pensia minima, potrivit unui draft obtinut de Bloomberg. 

Potrivit agentiei Ansa, reducerea taxelor asupra salariilor ar putea totaliza peste 5 miliarde euro anul viitor. 

Somajul din Italia a revenit in august la nivelul record de 12,2%. Rata implicita de taxare a muncii era de 42,3% in Italia in anul 2011, nivel depasit in UE doar de Belgia - 42,8%, potrivit datelor Eurostat. 

Potrivit WSJ, fiecare angajat care castiga intre 8.000 euro si 55.000 euro pe an va beneficia de o crestere de 112 euro a salariului net in urma reducerii fiscalitatii prin cresterea portiunii din salariul brut exceptata de la impozitare. 

Reducerea fiscalitatii in zona muncii va fi realizata prin scaderea contributiilor la asigurarea de accident, taxe mai mici asupra productiei si deduceri fiscale pentru firmele care angajeaza persoane cu contracte permanente, potrivit Reuters. 

Wall Street Journal noteaza ca firmele care aduc angajati noi cu contracte permanente vor beneficia de deduceri fiscale de 15.000 euro pentru fiecare nou salariat. 

Bugetul include de asemenea reducerea taxelor la nivel municipal prin combinarea controversatei taxe asupra locuintelor utilizate de proprietar cu una pentru colectarea deseurilor. 

Proiectul de buget prevede si o taxa suplimentara "de solidaritate" de 5% pe pensiile brute care depasesc 100.000 de euro pe an. Taxa se aplica sumei care depaseste acest prag. Pentru pensionarii care primesc mai mult de 150.000 euro pe an, taxa suplimentara urca la 10%, respectiv 15% pentru pensiile mai mari de 200.000 euro pe an. Veniturile astfel colectate nu vor fi varsate la Trezorerie, ci vor intra in conturile agentiei nationale de securitate sociala. 

O alta noutate adusa de bugetul pe 2014 prevede ca rezidentii cu forme legale vor avea acces la un sistem universal de asistenta sociala. Programul este unul experimental si are o finantare de numai 250 milioane euro, insa permite in premiera sprijinirea imigrantilor. 

Proiectul de buget propune si masuri de natura fiscala care permit bancilor italiene sa elimine rapid din portofolii creditele neperformante, potrivit WSJ.

PIB-ul Italiei a scazut cu 9% din 2007 si este mai mic decat in 2001, dupa 10 ani de stagnare presarati cu reprize de recesiune.