Intalnire decisiva pentru viitorul Greciei in Europa. Ministrii de Finante din zona euro iau, luni, o decizie in legatura cu finantarea Atenei
Atena, Grecia. Sursa foto: Mediafax
Grecia va face toate eforturile pentru a ajunge la un acord cu creditorii in cadrul intrunirii care are loc luni, dar nu va accepta nicio masura care "ar insulta suveranitatea natiunii si a poporului", a declarat Gavriil Sakellaridis, purtatorul de cuvant al guvernului elen, relateaza presa de la Atena.
Ministrii Finantelor din zona euro se intalnesc luni pentru a lua o decizie in legatura cu situatia din Grecia, dupa ce miercuri o reuniune extraordinara a Eurogrup s-a incheiat fara un acord intre Grecia si partenerii sai din zona euro.
Ulterior, premierul grec Alexis Tsipras a convenit cu presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ca oficiali greci sa aiba vineri intrevederi cu reprezentanti ai creditorilor internationali pentru a discuta termenii tehnici ai propunerii pe care guvernul grec o va inainta luni, transmite Reuters.
"Intalnirea de luni va fi dificila, este o sedinta care va fi decisiva. Trebuie sa ajungem la un acord. Tsipras trebuie sa-si respecte promisiunile si, in acelasi timp, noi, europenii, sunt pregatiti sa vedem ce spatiu de manevra avem la dispozitie", a afirmat Moscovici.
Guvernul de la Atena vrea sa renegocieze cu creditorii sai, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, termenii pachetului de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro primit in 2010. in acest sens, Tsipras a declarat ca guvernul sau cauta un acord pe sase luni, care sa duca apoi la un "nou contract" cu zona euro.
BCE a decis joi sa suplimenteze fondurile puse la dispozitie bancilor elene prin facilitatea de finantare de urgenta (ELA) cu 5 miliarde de euro, la 65 de miliarde de euro.
Principalul dezavantaj al creditele acordate prin ELA este nivelul mai mare al dobanzii, de 1,55% pe an, fata de rata de 0,05% pe an pe care BCE o cere bancilor centrale din zona euro pentru imprumuturile obisnuite.
BCE a decis saptamana trecuta sa nu mai permita bancilor din Grecia folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
Datoria Greciei se ridica la aproximativ 315 miliarde de euro si reprezinta 175% din PIB.
Pe acelasi subiect: