Germania, lovita de situatia incerta a Greciei. Increderea investitorilor in economia germana a scazut in aprilie, dupa cinci luni, contrar estimarilor
Increderea investitorilor in economia Germaniei a scazut in aprilie, pentru prima data in ultimele sase luni, contrar asteptarilor analistilor. Ceea ce indica faptul ca situatia incerta a Greciei afecteaza si cea mai importanta economie europeana, relateaza Bloomberg.
Indicele Centrului European de Cercetare Economica ZEW, care masoara asteptarile investitorilor si analistilor, a scazut de la 54,8 puncte in martie la 53,3 puncte in aprilie, in conditiile in care economistii au anticipat ca indicatorul va creste la 55,3 puncte.
Calcularea acestui indice are ca scop estimarea evolutiei economiei germane in urmatoarele sase luni.
Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a anuntat luni ca datele economice arata o incetinire a ritmului de crestere a celei mai mari economii din Europa fata de finalul anului trecut.
Volumul comenzilor inregistrate de fabricile din Germania a scazut in primele doua luni din 2015, pe fondul ingrijorarilor legate de posibilitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata a datoriilor catre creditorii internationali.
"Actuala situatie slaba a economiei mondiale inrautateste perspectivele exporturilor si reduce nivelul pana la care ar putea sa creasca economia Germaniei", a declarat Clemens Fuest, presedintele ZEW.
Pe de alta parte, Fuest a precizat ca cea mai importanta economie din Europa este "intr-o forma buna", datorita stabilitatii pietei muncii si a cresterii consumului.
Potrivit estimarilor economistilor Bloomberg, economia germana a avansat cu 0,5% in primul trimestru si va continua sa creasca in acest ritm pana la finalul anului.
Economia Germaniei beneficiaza de pe urma programului de achizitii de obligatiuni al Bancii Centrale Europene, lansat in martie, randamentele obligatiunilor germane cu maturitate in 2024 coborand sub zero.
Obligatiunile pe zece ani ale Greciei au urcat cu 26 de puncte de baza marti, la 13,32%, marcand cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, in timp ce obligatiunile pe doi ani au crescut la nivelul record de 28,5%, potrivit MarketWatch.