Guvernul de la Berlin inrautateste estimarile privind evolutia economiei. Increderea investitorilor in puterea nr.1 a Europei a scazut peste asteptari in ianuarie
Guvernul de la Berlin a inrautatit estimarea privind cresterea economiei germane in acest an, de la 1,8% la 1,7%, un nivel identic cu cel inregistrat in 2015, transmite AFP.
In schimb, Banca Centrala a Germaniei se asteapta la o crestere a primei economii europene de 1,8% anul acesta, in timp ce estimarile Federatiei Germane a Industriei indica un avans de 1,9%.
Guvernul de la Berlin a dat asigurari ca "economia este inca intr-o forma buna".
Cresterea economiei germane a accelerat in 2015, in linie cu estimarile analistilor si ale executivului de la Berlin, datorita nivelului scazut record al somajului, cresterii salariilor, declinului pretului la titei si a politicii monetare relaxate a Bancii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern, in ciuda incetinirii de pe pietele emergente.
PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% in 2014, a anuntat Destatis.
Bundesbank: Pretul scazut al titeiului stimuleaza cresterea, dar trebuie majorate investitiile
Declinul prelungit al pretului la titei va sprijini avansul economiei germane, dar trebuie majorate investitiile, se arata in raportul lunar al Bancii Centrale al Germaniei, potrivit Reuters.
"Daca pretul petrolului se va mentine scazut, majorarea cheltuielilor de consum va fi benefica si pentru industrie, si pentru cererea pe plan intern. Ca rezultat, exista sanse ca avansul economiei sa creasca si mai mult anul acesta", a estimat luni Bundesbank.
De asemenea, institutia s-a pronuntat in favoarea majorarii investitiilor, deoarece acestea ar sprijini si perspectivele de crestere ale zonei euro.
Raportul a venit pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economica a Germaniei, potrivit carora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula cresterea interna.
In schimb, oficialii de la Berlin sustin ca avansul economiei reflecta competitivitatea companiilor germane in diferite sectoare si nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.
Increderea in economie a scazut peste asteptari in ianuarie
Increderea companiilor germane in economie a coborat in ianuarie 2016 pana la cea mai scazuta valoare din ultimele 12 luni. Asta sugereaza cresterea ingrijorarilor in randul directorilor de companii din cea mai mare economie europeana, pe masura ce economiile emergente incetinesc, iar pietele financiare au inceput anul cu o volatilitate crescuta, transmite Reuters.
"Sentimentul de incredere in randul companiilor germane s-a redus la inceputul anului. Aprecierile privind conditiile economice actuale au fost reduse usor, dar raman foarte bune. In contrast, previziunile s-au inrautatit semnificativ", a declarat directorul Ifo, Hans-Werner Sinn.