In timp ce marile puteri au gasit solutia pentru iesirea din criza, Franta devine bolnavul Europei
Daca economia Europei da semne de revenire, Franta, a doua mare putere a continentului, aluneca spre o zona periculoasa, noteaza Bloomberg in editia electronica.
La aceasta concluzie au ajuns jurnalistii de la Bloomberg, dupa ce au analizat cele mai recente rapoarte economice privind mediul international de business. Potrivit unei cercetari efectuate de Markit Economics, sectorul serviciilor din Franta s-a contractat puternic in decembrie, ajungand la cel mai scazut nivel din ultima jumatate de an. Totodata, si afacerile din productie au scazut abrupt luna trecuta.
Acestor cifre li se adauga si rata crescuta a somajului. Potrivit economistului-sef de la Markit Economics, Chris Williamson, “Franta a intrat, din nou, in recesiune, la sfarsitul anului trecut.”
Situatia proasta din Franta contrasteaza insa cu tendintele optimiste din Europa. De altfel, cu toate ca somajul ramane la un nivel ridicat la nivelul intregului continent, ultimul raport financiar arata ca sectorul privat a crescut in decembrie in tarile din zona euro, in special in domeniul productiei si al serviciilor, in state puternic afectate de criza ca Grecia, Irlanda sau Spania.
Dintre cele patru mari economii ale continentului, Franta este singura unde mediul de afaceri este in scadere puternica. “Franta sta deoparte acum, asemenea unui bolnav al Europei, in timp ce multe alte tari s-au vindecat”, a declarat Holger Schmieding, economistul-sef al Berenberg Bank din Londra, pentru Bloomberg TV. Potrivit analistului, francezii au nevoie de o reforma a pietei muncii.
Economiile Italiei si Spaniei dau semne de revenire, avand in vedere ca au raportat cresteri ale exporturilor. Unul dintre motive ar fi faptul ca Germania a inceput sa importe mai multe dintre produsele realizate in aceste doua tari. Totodata, comertul din Franta inregistreaza pierderi, odata cu cresterea impozitului pe venit si a programului de lucru. Majoritatea angajatorilor chestionati de Markit au explicat ca nu au inlocuit angajatii care fie si-au dat demisia, fie au fost concediati.
„Competivitatea este o problema-cheie pe care producatorii francezi trebuie sa stie cum s-o rezolve, pentru a-i ajunge din urma pe ceilalti europeni”, a explicat Schmieding.