Lupta pentru a reduce dependenta de Rusia. In Germania, productia de energie electrica din surse regenerabile a trecut de 30% din total
Productia de energie electrica din surse regenerabile este in crestere in Germania si a ajuns la 31% din total in prima jumatate a anului, in contextul in care Europa incearca sa reduca dependenta fata de gazele importate din Rusia, informeaza Bloomberg.
Daca in acest calcul nu intra si energia produsa in hidrocentrale, energia electrica obtinuta din surse regenerabile inseamna 27% din total, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand ponderea a fost de 24%.
Energia solara si eoliana au urcat la 17% din totalul energiei generate, prin comparatie cu anii trecuti, cand nu depaseau 13%, potrivit datelor organizatiei Renewables International.
Productia de energie electrica generata cu ajutorul panourilor solare a crescut in prima jumatate a acestui an cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, cea de energie eoliana a urcat cu 19% in primele sase luni, in comparatie cu acelasi interval din 2013.
In Germania, cea mai mare parte a productiei de energie electrica se bazeaza pe carbune. Cu toate acestea, in prima jumatate a anului, consumul de lignit a scazut cu 4%, fata de aceeasi perioada din 2013. In ceea ce priveste energia produsa pe baza gazelor naturale, aceasta a scazut cu 25%, in timp ce productia obtinuta in unitati nucleare a fost mai mica cu 2%.
Prin comparatie, Statele Unite produc o cantitate mai mare de energie din surse regenerabile decat Germania, insa volumul energiei verzi raportat la totalul de energie produs este mai mic.
Atat guvernul, cat si populatia germana au facut mereu eforturi pentru conservarea mediului inconjurator. In conditiile in care in prezent Germania trebuie sa importe din Rusia o treime din necesarul de petrol si gaze, sursele regenerabile de energie sunt din ce in ce mai exploatate, pentru a reduce dependenta fata de importuri.