Rezerve uriase de apa dulce, descoperite pe fundul marilor si oceanelor. Jumatate din populatia globului s-ar putea confrunta cu o criza a apei pana in 2030
Rezervele de apa dulce de pe fundul marilor si oceanelor reprezinta de cinci ori volumul lacurilor cu apa de acelasi tip, o resursa vitala pentru generatiile viitoare, au indicat joi cercetatorii australieni, informeaza AFP.
Rezervele de apa usor sarata prezente pe fundul marilor si oceanelor, pe soclurile continentale din Australia, China, America de Nord si din Africa de Sud, ajung la 500.000 de kilometri cubi, "adica de o suta de ori volumul extras din rezervele subterane in secolul trecut", a afirmat Vincent Post, de la Universitatea Flinders din Australia.
Rezultatele studiului publicat in revista Nature au fost obtinute prin compilarea datelor hidrologice stranse in cadrul activitatilor de explorare petroliera.
O persoana din trei traieste intr-o tara afectata de un stres hidrologic moderat sau grav si aproape jumatate din populatia globului s-ar putea confrunta cu o criza a apei pana in 2030, conform evaluarilor Organizatiei Natiunilor Unite, care estimeaza ca atunci cererea va fi cu 40% mai mare ca oferta.