Cum se implica imperiul miliardarului Rinat Ahmetov in criza din estul Ucrainei
Calmul a revenit marti la Mariupol, in sud-estul Ucrainei, dupa mai multe zile de violente sangeroase care au implicat prorusii si fortele ucrainene, in parte gratie implicarii miliardarului Rinat Ahmetov, omul puternic din aceasta regiune, relateaza AFP.
"Dupa revoltele din 9 mai, care s-au soldat cu sapte morti si 42 de raniti, populatia era inspaimantata, politia demoralizata. Erau multe jafuri in magazine, furturi de masini, haos si sentimentul unui vid de putere ... trebuia reactionat", povesteste Iuri Zincenko, in varsta de 39 de ani, directorul uzinei metalurgice Ilici, principalul angajator din regiune si una dintre cele mai prospere ale imperiului industrial al lui Rinat Ahmetov.
Conducerea Ilici a decis sa infiinteze o militie non-armata, recrutata din randul celor 30.000 de angajati ai sai, pentru a ajuta la restaurarea ordinii in acest oras portuar cu 500.000 de locuitori, situat pe litoralul Marii Azov.
"Este perfect legal. Oamenii nostri patruleaza cu politia, nu poarta arme. Sunt doua zile de cand am inceput si deja nu mai sunt jafuri si oameni inarmati in oras. Situatia s-a calmat net", asigura Zincenko.
Intr-adevar, la Mariupol pot fi intalnite grupuri de circa zece barbati, usor de recunoscut dupa vesta cu numele uzinei, insotiti de cativa politisti. Primul semn al unei ameliorari a situatiei este faptul ca barierele care au fost ridicate in oras de separatistii prorusi au disparut, au constatat jurnalistii AFP.
"Dupa acelasi model, vom forma patrule in alte orase din regiunea Donetk", unde Rinat Ahmetov are uzine, asigura Zincenko.
Uzina Ilici a lui Ahmetov ajuta direct politia, furnizand in special carburant politistilor ale caror sedii au fost incendiate in timpul revoltelor.
"Ne iubim tara, suntem pentru o Ucraina unita. Suntem patrioti", a declarat Zincenko, in timp ce drapelele ucrainene flutura alaturi, in fata sediului administratiei companiei.
Rinat Ahmetov, cel mai bogat barbat din Ucraina, cu o avere estimata la peste 11 milliarde de dolari de catre Forbes, este o figura prezenta permanent in viata economica si politica a regiunii.
Cotizatia uzinei metalurgice Ilici din Mariupol reprezinta 25% din bugetul total al regiunii Donetk, una dintre cele doua regiuni din estul tarii unde prorusii si-au proclamat duminica independenta.
Dar in conflictul dintre Kiev si separatistii inarmati prorusi, Ahmetov depune eforturi pentru pastrarea unei pozitii echilibrate pe cat posibil: el isi afiseaza atasamentul fata de Ucraina unita si ajuta autoritatile sa restaureze ordinea la Mariupol, dar s-a intalnit si cu liderii insurgentilor prorusi din Donetk. Atent sa se prezinte ca un barbat preocupat de pace, el le-a cerut autoritatilor de la Kiev sa puna capat operatiunii militare destinate sa preia controlul asupra estului rebel si a cerut in acelasi timp prorusilor sa renunte la independenta si sa negocieze cu Kievul.
Viitorul este nesigur pentru regiunile Donetk si Lugansk, unde se concentreaza o mare parte din imperiul industrial al lui Rinat Ahmetov.
Cotidianul Vocea poporului al "Republicii Donetk" decretate de separatistii prorusi denunta "vampirii oligarhi" si cerea, in urma cu o saptamana, "sa se puna capat bantustanului oligarho-nazist" in Ucraina.
Rinat Ahmetov este presedintele clubului de fotbal Sahtior Donetk si are interese care merg de la siderurgie la energie, de la banci la asigurari. El reprezinta pentru multi ucraineni arhetipul acestor oligarhi care controleaza tara de 20 de ani si care s-au imbogatit rapid in conditii obscure in primii ani ai independentei.