Grecii cer FMI si UE mai mult timp pentru echilibrarea bugetului, ceea ce ar implica un nou imprumut
Grecia va cere Uniunii Europene si FMI prelungirea cu doi ani a termenului pana la care trebuie sa echilibreze bugetul, pana in 2016, ceea ce ar putea implica un nou imprumut de 16-20 miliarde de euro, potrivit agentiei elene de presa Ana, transmite AFP.
Informatia, preluata de publicatiile si televiziunile elene, confirma declaratii facute pentru AFP de un consilier al fostului guvern condus de Lucas Papademos.
Grecia s-a angajat sa ajunga la echilibru bugetar pana la sfarsitul lui 2014, in schimbul celor doua programe de salvare, de 110 miliarde euro si respectiv 130 de miliarde de euro, potrivit Mediafax.
Un prim mesaj privind dorinta de prelungire a termenului va fi dat la reuniunea Eurogroup din aceasta dupa-amiaza, de ministrul interimar de Finante Georges Zanias.
Aceasta solicitare figureaza in programul celor trei partide din Grecia care au convenit miercuri sa formeze un guvern condus de conservatorul Antonis Samaras, in urma alegerilor din 17 iunie.
"Obtinerea unei prelungiri nu va fi dificila, dar va implica un nou ajutor de 20 de miliarde de euro pana in 2015, pentru ca Grecia nu va putea reveni pe pietele internationale de imprumut", a explicat consilierul.
Principalul argument al autoritatilor de la Atena pentru revizuirea memorandmului este vidul politic din ultimele doua luni, care a expus tara la intrarea in faliment la jumatatea lunii iulie.
Grecia ar putea beneficia astfel de doi ani suplimentari pentru echilibrarea finantelor publice si trecerea pe excedent, exceptand plata datoriilor, din 2016 in loc de 2014.
Presedintele Eurogroup, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a avertizat marti ca nu vor avea loc schimbari profunde ale programului de reforme cerute Greciei, el evocand o mai buna esalonare a termenelor.
Mai multe despre:
#iesirea Greciei din zona euro#criza datoriilor din zona euro#deficit bugetar#FMI#imprumut extern
Pe acelasi subiect: