Grecia mai are o zi la dispozitie sa convinga UE si FMI pentru o noua transa de imprumut. Germania: “Nu vom ajuta pe cineva care abia isi taraste picioarele”
Acropole, Grecia
Guvernul de la Atena vrea ca pana duminica sa ajunga la un acord cu troica creditorilor, formata din UE, BCE si FMI, pentru deblocarea unei noi transe de imprumut, potrivit unor surse din Ministerul de Finante, transmite AFP, potrivit Mediafax.
"Obiectivul este sa ajungem la un acord pana duminica", a spus un oficial din minister.
Ministrul de Finante Yannis Stournaras a declarat joi ca analizeaza un text revizuit al acordului, obiectivul fiind finalizarea cat mai rapida a negocierilor.
"Situatia nu este proasta, dar este dificila", a afirmat Stournaras, dupa o intalnire, joi seara, cu premierul conservator Antonis Samaras si partenerul sau socialist de coalitie Evangelos Venizelos.
Negocierile, reluate miercuri dupa mai multe amanari, treneaza de mai multe luni din cauza neintelegerilor legate de liberalizarea mai multor piete, precum cea a laptelui, cartilor si medicamentelor, asa cum solicita Uniunea Europeana si FMI pentru scaderea preturilor.
Troica a renuntat la unele dintre solicitari, referitoare la impunerea de noi masuri de austeritate si continuarea concedierilor in sectorul public in 2015, potrivit presei elene.
Potrivit analistilor, troica nu poate face presiuni prea mari pentru a nu destabiliza un guvern sustinut de o majoritate parlamentara fragila, cu doua luni inainte de alegerile europarlamentare, care coincid cu alegerile locale din Grecia.
Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a criticat miercuri Grecia, la postul elen de televiziune Mega, indicand ca la nivelul Eurogroup s-a constatat faptul ca autoritatile de la Atena nu si-au respectat angajamentele.
"Nu vom ajuta financiar pe cineva care isi taraste picioarele, care nu vrea acest ajutor", a spus Schauble.
Grecia are nevoie de o noua transa de imprumut de 8,5 miliarde de euro, pentru a-si putea respecta obligatiile financiare din aprilie si mai.
Dupa sase ani de recesiune si masuri dure de austeritate, economia elena incepe sa se stabilizeze, Grecia obtinand anul trecut, pentru prima oara in 10 ani, un excedent bugetar primar, care exclude serviciul datoriilor.
Mai multe despre:
#criza din Grecia#ajutor international
Pe acelasi subiect: