Standard&Poor’s a plasat ratingul Atenei sub supraveghere negativa, avertizand cu o posibila retrogradare. Costul de finantare al Greciei a urcat la cel mai ridicat nivel din iulie 2013
Yanis Varoufakis, ministrul Finantelor din Grecia. Foto: AFP/Mediafax
UPDATE Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a pus ratingul Greciei pentru datoria suverana sub supraveghere negativa si a avertizat ca ar putea sa-l retrogradeze, daca noul guvern nu ajunge la un acord cu creditorii sai pentru a continua sa primeasca sprijin financiar.
"Consideram ca unele dintre politicile economice si bugetare pe care le promoveaza noul guvern grec sunt incompatibile cu cadrul convenit de guvernul precedent si creditorii oficiali ai Greciei", se arata intr-un comunicat al S&P.
Ratingul de tara atribuit Greciei de catre S&P este B, aflat in categoria nerecomandata pentru investitii.
De asemenea, S&P apreciaza ca incertitudinea politica si cresterea economica slaba reprezinta un risc cu privire la capacitatea tarii de a sustine datoria pe care o are catre creditorii sai.
Grecia a accesat un imprumut in valoare de 240 de miliarde de euro din mai 2010 pana in prezent de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Partidul ostil austeritatii Syriza a cistigat alegerile parlamentare anticipate de duminica din Grecia si a format noul guvern grec alaturi de formatiunea de dreapta Grecii Independenti.
Costul de finantare al Greciei a urcat la cel mai ridicat nivel din iulie 2013
In acelasi timp, pe fondul ingrijorarilor create de masurile economice anuntate de premierul Alexis Tsiparis, care ar putea periclita acordurile cu creditorii internationali, costurile de finantare ale Greciei continua sa creasca, randamentele obligatiunilor pe 10 ani atingand joi cel mai inalt nivel din iulie 2013.
Randamentul obligatiunilor guvernamentale a urcat in prima parte a zilei cu 0,52 puncte procentuale, la 11,039%, fata de un randament de sub 9% inregistrat saptamana trecuta, potrivit MarketWatch.
Costul la care Grecia se imprumuta pe pietele internationale a inceput sa creasca imediat dupa anuntarea rezultatelor alegerilor parlamentare de duminica, castigate de partidul de extrema stanga Syriza, condus de Tsiparis.
Noul guvern format de Tsiparis a prezentat deja o serie de masuri menite sa incheie o perioada prelungita de austeritate, precum cresterea salariului minim si reangajarea mai multor salariati care au fost concediati dupa declansarea crizei economice si financiare.
De asemenea, premierul elen a anuntat intentia de a renegocia termenii unui pachet de finantare in valoare de 240 miliarde de euro semnat cu UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International si a sistat doua importante programe de privatizare din cadrul programului convenit cu partenerii externi.
Noul premier grec Alexis Tsipras si-a afirmat miercuri intentia de a "renegocia" un acord "viabil si just" cu partenerii sai europeni, declarandu-se in acelasi timp pregatit sa "verse sange" pentru a "reda demnitatea grecilor", relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Tsipras vizeaza o restructurare a datoriei publice a Greciei, care in prezent se ridica la aproximativ 312 miliarde de euro.
Mai multi oficiali ai institutiilor de la care Grecia s-a imprumutat au afirmat in aceasta saptamana ca este exclusa posibilitatea ca o parte din datoria tarii sa fie stearsa.
Christine Lagarde, directorul FMI, a afirmat luni ca Grecia trebuie sa respecte regulile zonei euro si a exclus posibilitate ca tara sa fie tratata diferit fata de celelalte state membre.
"Exista reguli interne ale zonei euro, care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru anumite state", a declarat Lagarde pentru publicatia franceza Le Monde, subliniind totodata ca guvernul grec trebuie sa continue reformele structurale pe care s-a angajat sa le adopte.
S&P a crescut ratingul Greciei la B de la B- in luna septembrie a anului trecut si a pus sub supravhegere pozitiva evaluarea. De asemenea, o alta agentie de evaluare financiara, Fitch, a pus sub supraveghere negativa ratingul Greciei in luna ianuarie.
Pe acelasi subiect: