Grecia, aproape de cel mai mare imprumut din istorie: peste 200 miliarde de euro
Un al doilea plan de ajutor economic pentru Grecia devine inevitabil, in conditiile in care pachetul financiar depinde de contributia bancilor private cu obligatiuni grecesti, relateaza AFP. Acest ajutor ar transforma insa Grecia intr-unul din statele cu cele mai mari imprumuturi: aproape 200 miliarde de euro.
"Este evident ca va exista un al doilea program pentru Grecia. Nu va pot spune cifra exacta pentru ca totul depinde de volumul implicarii pe care sectorul privat va dori sa si-l asume", a spus seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker. Acesta din urma a adaugat ca este pe cale sa negocieze o solutie pentru greci, impreuna cu ceilalti 17 ministrii ai Finantelor din zona euro.
Ul al doilea imprumut pentru Grecia s-ar putea ridica la 90 miliarde de euro, potrivit ministrului german de Finante, Wolfgang Schäuble. Noul plan de ajutor ar acoperi cheltuielile Greciei pana la jumatatea lui 2014. Acest lucru ar plasa Grecia in topul tarilor cu cele mai mari imprumuturi. 200 milioane de euro in cazul statului elen.
Unele surse din zona euro, care au declarat pentru Reuters, sustin insa ca acest ajutor s-ar putea ridica la aproape 120 de miliarde de euro, peste suma de 90 de miliarde de euro sugerata initial de oficiali. Acestia sustin ca suma se refera doar la fondurile totale ce vor fi furnizate de Uniunea Europeana, FMI si investitorii privati.
Implicarea sectorului privat ar putea fi de aproximativ 30 de miliarde de euro. Astfel, valoarea totala a programului financiar ajunge la 120 de miliarde de euro.
Noul program va include alte 30 de miliarde de euro din privatizarea unor companii de stat.
In mai 2010, Grecia a primit de la FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana un imprumut in valoare de 110 miliarde de euro, pentru o perioada de trei ani. conform presei grecești, imprumutul care se apropie va avea valoarea de 90 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca Grecia va deveni statul care a acumulat imprumuturi de 200 de miliarde de euro.
Pe de alta parte, Germania este de parere ca grecii ar trebui sa-si reesaloneze datoriile detinute de institutile de credit. CE si BCE nu sunt insa de acord cu propunerea nemtilor, sustinand ca o asemenea masura ar provoca panica pe piata. Cele doua institutii europene sustin o varianta mai soft, in care bancile prelungesc creditele acordate Greciei, in momentul in care acestea ajung la scadenta.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: