Goldman Sachs, BASF si alte doua companii, date in judecata pentru fixarea preturilor platinei si paladiului
Paladiu
Goldman Sachs Group, BASF si alte doua companii care tranzactioneaza platina si paladiu au fost date in judecata in Statele Unite pentru fixarea preturilor, in primul proces colectiv la nivel national de acest tip, relateaza Reuters.
In plangerea inaintata la un tribunal din Manhattan de Modern Settings, producator de bijuterii si insigne ale politiei, se arata ca divizii ale Goldman Sachs, BASF, HSBC si Standard Bank Group din Africa de Sud au conspirat din 2007 pentru a influenta cotatiile de referinta pentru platina si pladiu, stabilite de doua ori pe zi, care stau la baza preturilor contractelor futures si ale optiunilor pentru aceste metale, potrivit Mediafax.
Modern Settings sustine ca aceste practici au provocat cumparatorilor pierderi de milioane de dolari.
Companiile reclamate ar fi facut in mod ilegal schimb de informatii, pe care le-au folosit in avans, inainte de modificarea preturilor.
Platina si paladiul intra in componenta convertorilor catalitici destinati reducerii emisiilor poluante ale vehiculelor, fiind utilizate si in lucrarile dentare si la confectionarea de bijuterii.
Bursa din Londra a anuntat in luna octombrie ca de la 1 decembrie va asigura operatiunile de stabilire a preturilor pentru cele doua metale, utilizand o noua platforma electronica.
Platforma va inlocui un sistem utilizat din 1989, condus de Goldman, BASF, HSBC si Standard.
In plangere se arata ca aceste schimbari au venit prea tarziu pentru Modern Settings si alti reclamanti. Nivelul despagubirilor solicitate de reclamanti nu a fost specificat.
Autoritatile de reglementare la nivel mondial au inasprit in ultimii ani supravegherea stabilirii preturilor de referinta, dupa descoperirea manipularii pietei valutare si a dobanzilor interbancare.
Reglementarile mai stricte au condus si la introducerea unor noi platforme de tranzactionare pentru aur, argint, platina si paladiu. Cumparatorii de metale pretioase au deschis in acest an procese similare, in care acuza bancile de fixarea preturilor aurului si argintului.
Purtatorii de cuvant ai Goldman Sachs, HSBC si Standard Bank au refuzat sa comenteze, iar un reprezentant al grupului german BASF, cel mai mare grup din industria chimica la nivel global, a spus ca nu poate sa comenteze intrucat nu a fost informat despre plangere.
Anul trecut, BASF a obtinut venituri de 2,36 de miliarde de euro din tranzactii cu metale pretioase.
Pe acelasi subiect: