Germania spune NU unor noi sanctiuni europene impotriva Moscovei
Vicecancelarul german si ministru al Economiei, Sigmar Gabrier, a declarat miercuri ca Berlinul nu este pentru moment in favoarea unor noi sanctiuni europene impotriva Moscovei, pentru implicarea sa in conflictul din Ucraina.
"Guvernul german nu este de parere ca ar trebui sa formulam rapid noi sanctiuni", a declarat miercuri seara ministrul social-democrat, intr-un interviu pentru postul public german de televiziune ZDF.
Ministrii europeni de Externe participa joi, la Bruxelles, la o reuniune extraordinara pentru a discuta despre atitudinea care trebuie adoptata fata de Rusia, dupa intensificarea violentelor in estul Ucrainei si bombardarea orasului-port Mariupol, care s-a soldat cu 30 de morti sambata.
Uniunea Europeana se orienteaza spre o simpla extindere a listei negre cu persoanele sanctionate, a indicat miercuri o sursa europeana.
Conform unor surse de la Bruxelles, cei 28 de ministri ar urma sa decida de asemenea prelungirea primei serii de sanctiuni vizand separatisti ucraineni si oficiali rusi, care expira in martie, precum vicepremierul Dmitri Rogozin.
"In prezent, cred ca este prea devreme pentru a adopta noi sanctiuni. Cred ca trebuie sa evaluam situatia de acolo (din Ucraina-n.r.) si sa observam daca conflictul s-a reintensificat efectiv", a declarat Gabriel.
El a apreciat ca este posibil ca, dimpotriva, Moscova sa fi infranat recent o ofensiva a separatistilor prorusi in estul Ucrainei.
"Sunt oameni care spun ca separatistii au anuntat acolo o noua ofensiva (...) si faptul ca aceasta ofensiva nu a mers mai departe poate ca nu a fost o decizie a separatistilor, ci mai degraba (decizia) altor persoane care nu vor o escaladare si care nu se pot afla decat la Moscova", a explicat el. "Nu sunt pentru ca noi sa provocam o escaladare", a precizat Sigmar Gabriel, dand asigurari ca Berlinul nu va ezita sa sanctioneze Moscova daca separatistii incearca sa cucereasca noi teritorii pentru a face legatura intre partea separatista a Ucrainei si peninsula Crimeea anexata de Rusia.
Intrebat despre reuniunea de joi de la Bruxelles, el a precizat ca se asteapta ca ministrii de Externe din UE sa "evalueze situatia". "Dar nu cred ca suntem pregatiti sa decidem urmatoarea etapa de sanctiuni", a adaugat el.
El a amintit ca politica dusa de cancelarul german Angela Merkel are ca scop o solutie negociata la conflictul ucrainean, pentru care Berlinul nu vede o rezolvare pe cale militara.
Viena, Praga si Bratislava sunt "sceptice" cu privire la impunerea unor noi sanctiuni Rusiei
Austria, Cehia si Slovacia sunt "sceptice" in ceea ce priveste adoptarea unor noi sanctiuni europene impotriva Rusiei, potrivit unui comunicat al cancelariei austriece publicat la Viena dupa o intalnire trilaterala care a avut loc joi, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Sanctiuni suplimentare sau o consolidare a sanctiunilor actuale pot fi, in cel mai bun caz, doar o solutie de rezerva si nu vor putea niciodata sa inlocuiasca un plan de pace", a subliniat seful Guvernului austriac. "Prioritatea trebuie sa fie stabilirea unui dialog sustinut", a adaugat Faymann.
Cele 28 de state membre UE s-au reunit joi la Bruxelles pentru a discuta despre Ucraina si intalnirea s-ar putea incheia, potrivit Frantei, cu o extindere a listei cu persoanele sanctionate pentru implicarea in conflict.
Perspectiva unei noi inaspriri a sanctiunilor este insa departe de a intruni unanimitatea in randul tarilor membre, noul Guvern grec afirmand ca vrea sa "impiedice producerea unei fracturi" intre UE si Rusia.