Germania spune nu obligatiunilor comune ale zonei euro si cresterii rolului BCE impotriva crizei
"Dezastru" a titrat ieri presa internationala, dupa ce Germania, cea mai mare economie a Europei, a avut miercuri dificultati in a vinde obligatiuni. Cu toate acestea, ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a respins apelurile ca guvernul de la Berlin sa sustina introducerea de obligatiuni comune ale zonei euro. De asemenea, acesta nu este de acord nici cu cresterea rolului Bancii Centrale Europene impotriva crizei.
Analisti, politicieni de opozitie din Germania, dar si editorialisti de la unele publicatii au intensificat cererile pentru renuntarea la politica prudenta a cancelarului Angela Merkel, dupa ce statul a reusit sa vanda miercuri doar 61% dintr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 6 miliarde de euro, transmite Bloomberg.
"Intrucat criza devine mai puternica odata cu licitatia de miercuri, a fost ridicat valul de pe politica de masuri lente a cancelarului Merkel. Nu a facut altceva decat sa ne apropie de final, destramarea zonei euro sau obligatiuni comune. Strategia a dat gres", a declarat Sebastian Dullien, membru asociat la centrul Consiliul European pentru Politica Externa din Berlin.
Merkel a sustinut pana in prezent reducerea datoriilor si integrarea economica mai puternica a zonei euro, cerand o revizuire a tratatelor Uniunii Europene, care ar putea fi blocata in negocieri mai multi ani. In tot acest timp principalele economii ale zonei euro risca sa devina victime ale contagiunii din Grecia, informeaza Mediafax.
"Esecul licitatiei arata ca obligatiunile germane isi pierd atractia ca investitie extrem de sigura. Arata extinderea crizei datoriilor suverane la intregul centru al zonei euro. Franta, Finlanda, Olanda si Austria trebuie sa plateasca dobanzi mai mari la obligatiuni decat in urma cu cateva luni", potrivit unui comentariu al cotidianului german de afaceri Handelsblatt.
Obligatiunile germane au scazut, joi, pentru a doua zi consecutiv. Randamentul titlurilor pe zece ani a urcat cu pana la 0,1 puncte procentuale, la 2,25%, cel mai ridicat din 28 octombrie.
Esecul de miercuri reprezinta un semnal de trezire pentru guvernul Merkel, care se opune atat obligatiunilor comune pentru zona euro cat si acordarii de atributii BCE pentru achizitii nelimitate de obligatiuni.
"Spunem nu obligatiunilor euro. O uniune a transferurilor ar fi gresita pentru ca ar suporta costurile contribuabilii germani. Astfel de obligatiuni ar fi o decizie gresita, deoarece ar creste costurile la care se imprumuta Germania", a spus Roesler, care este si vicecancelar, intr-un discurs in Parlament.