Functionarii ce se ocupa de imigratie si cei care obtin respingerea recursurilor formulate de solicitantii de azil, recompensati cu cecuri cadou in Marea Britanie
Personalul sarguincios din cadrul Ministerului britanic de Interne, ce obtine respingerea recursurilor formulate de solicitantii de azil, este recompensat cu cecuri cadou, bani si vacante suplimentare, a anuntat miercuri cotidianul The Guardian, citat de AFP.
Autoritatile britanice au fixat ca obiectiv pentru personalul din sectorul care se ocupa de imigratie sa castige 70% din dosarele in care solicitantii de azil fac apel la deciziile guvernamentale ce le ordona sa paraseasca Marea Britanie, potrivit cotidianului apropiat de opozitia laburista.
Angajatilor zelosi le sunt acordate cecuri cadou de 25 sau 50 de lire sterline (30 sau 60 de euro) in magazine britanice, afirma The Guardian, care a obtinut aceste date de la Ministerul de Interne in virtutea unei legi privind libertatea de informare, transmite Mediafax.
Potrivit Ministerului de Interne, acest sistem se aplica oricarei persoane care lucreaza pe probleme de imigratie, si nu numai angajatilor care se ocupa de cererile de azil.
Potrivit ministerului, este vorba despre "recunoasterea rezultatelor pozitive (ale unui functionar) pe o perioada data", in special cand angajatii depasesc obiectivul lunar fixat.
Un secretar de stat in Ministerul de Interne, Mark Harper, a insistat asupra faptului ca aceste cecuri cadou nu sunt acordate numai in cazurile castigatoare, ci si in acelea in care dosarele sunt bine pregatite.
Cabinetul de avocatura Duncan Lewis, specializat in imigratie, a denuntat aceasta "abordare de recompensa si pedeapsa".
"Sa le ceri" functionarilor din Ministerul de Interne "sa castige un anumit numar de apeluri si sa ii recompensezi pentru depasirea «obiectivului» este o incurajare evidenta a unor practici necorespunzatoare (...), mai ales prin cultul de a castiga cu orice pret", a reactionat pentru AFP James Packer, director la Duncan Lewis, precizand ca va sesiza justitia.
Problema imigratiei este in prezent in centrul dezbaterilor politice britanice. Guvernul lui David Cameron si-a fixat ca obiectiv sa reduca soldul migrator anual la mai putin 100.000 de persoane pana in 2015.
In perioada iunie 2012 - iunie 2013, soldul migrator pentru Marea Britanie s-a stabilit la 182.000 de persoane, in crestere in raport cu perioada iunie 2011 - iunie 2012, cand a fost de 167.000 de sosiri.