Bancherii din Portugalia se tem de "virusul" cipriot
Sefii marilor banci din Portugalia cer liderilor europeni "sa nu se mai joace cu focul" si sa isi modereze pozitia fata de periferia zonei euro, pentru ca in caz contrar risca sa alarmeze deponentii, relateaza Financial Times.
Directorul general al Millennium BCP, Nuno Amado, a vorbit despre "virusul din Cipru", afirmand ca daca cineva ar fi dorit sa puna la cale un plan care sa afecteze piata europeana ar fi fost dificil de gandit ceva mai bun si ca nu poti sa continui sa te joci cu focul.
Seful Banco Espirito Santo (BES), Ricardo Espírito Santo Salgado, a spus la randul sau ca liderii trebuie sa isi modereze limbajul, pentru ca "situatia ar putea fi foarte grava".
Comentariile lor au venit dupa ce autoritatile cipriote au impus pierderi deponentilor de la cele mai mari banci din tara, in cazul detinerilor de peste 100.000 de euro, pentru a putea primi un imprumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro si a FMI.
Bancherii portughezi au aratat ca in urma acordului din Cipru, de la sfarsitul lunii martie, clientii lor au fost nelinistiti timp de mai multe zile.
"A fost o mare ingrijorare", a spus Amados. Un numar mare de clienti ai BES si ai Banco BPI, a treia mare banca din Portugalia, s-au grabit in perioada respectiva sa isi mute banii din conturile de depozite in cutii de valori.
"Majoritatea clientilor din Portugalia nu au incredere in garantarea depozitelor si nu au mijloacele de a deschide conturi in strainatate. In schimb, opteaza pentru cutii de valori", a aratat o sursa apropiata BPI.
BCP si BPI au primit fonduri de stat, sub forma unor obligatiuni convertibile, dupa ce Portugalia a primit in 2011 un imprumut din partea Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International. Intreg sistemul bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contractia economica, cresterea somajului si a creditelor neperformante, unii analisti anticipand ca bancile vor avea nevoie de asistenta guvernamentala suplimentara.