FMI reduce estimarile privind cresterea economiei SUA la 2,5%. Apelul facut catre Fed si pericolul unui dolar supraevaluat
FMI a redus joi, pentru a doua oara in acest an, estimarile privind evolutia economiei americane in 2015 si 2016. Fondul lanseaza si un apel catre Rezerva Federala sa amana prima majorare a dobanzii de baza pana in prima jumatate a anului urmator, transmite AFP.
FMI a redus prognoza pe cresterea PIB al SUA pana la 2,5% in acest an, de la 3,1% cat estima anterior, si la 3% de la 3,1% pentru 2016.
Anul trecut economia americana a inregistrat un avans de 2,4%.
FMI sustine si ca dolarul american este "usor supraevaluat", idupa ce s-a apreciat cu 13% in ultimul an, ceea ce afecteaza cresterea economica si crearea de noi locuri de munca.
"Exista riscul ca o noua apreciere semnificativa a dolarului sa fie daunatoare pentru economia americana", avertizeaza FMI, potrivit Agerpres.
Evolutia modesta a economiei americane in primele luni ale anului nu pune presiuni asupra Fed pentru a incepe sa majoreze dobanda de politica monetara, conform FMI, asa cum se asteptau multi analisti.
"Exista un argument puternic pentru a amana majorarea dobanzilor pana cand vor exista semne clare de inflatie a pretului sau salariilor", sustine Fondul, pentru care Fed ar trebui sa amane prima sa majorare a costului creditului din ultimul deceniu pentru a doua jumatate a anului viitor.
Indiferent de momentul ales de Fed pentru a creste dobanda, FMI avertizeaza ca aceasta majorare ar putea da nastere la o reechilibrare abrupta a portofoliilor internationale, care va afecta volatilitatea si stabilitatea financiara. De asemenea, inflatia ar putea creste mai rapid decat se estimeaza, ceea ce va modifica brusc costurile de creditare.
Presedintele Fed, Janet Yellen declara la finele lunii trecute ca se asteapta sa majoreze dobanda de baza anul acesta, daca economia evolueaza conform estimarilor.
Fed, care nu a mai majorat costul creditului din 2006, vrea sa vada o imbunatatire continua a conditiilor de pe piata muncii precum si sa aiba incredere ca inflatia va reveni la nivelul de 2% inainte de a majora dobanda.