FMI: Bancile centrale din Europa Centrala si de Est sa lase cursul cat mai liber
Fondul Monetar International recomanda bancilor centrale din Europa Centrala si de Est sa lase cursul cat mai liber, pentru a absorbi eventuale socuri externe si sa nu intervina prin utilizarea rezervelor decat in cazul unor volatilitati neobisnuit de mari, in ciuda stocului mare de credite in valuta.
"Flexibilitatea cursului de schimb ar putea permite o mai buna absorbtie a socurilor externe. Politica monetara este mai limitata in Europa Centrala si de Est, avand in vedere ca aproape jumatate dintre tari au curs de schimb fix sau o administrare foarte controlata a acestuia. In timp ce o mai mare flexibilitate a cursului de schimb ar intari capacitatea statelor din regiune de a atenua socurile, aceasta parghie este limitata de stocul mare de finantari in valuta detinute de companii si populatie. In timpul recentelor tulburari ale pietei, interventiile pe curs au fost limitate si cele mai multe monede cu regim flexibil au fost lasate sa se miste liber. In cazul unor noi presiuni pe curs, astfel de miscari ar trebui permise, iar interventiile limitate doar pentru atenua volatilitati neobisnuit de ridicate. Rezervele valutare mari din cele mai multe tari permit astfel de interventii", se arata intr-un raport FMI privind Europa Centrala, de Est si Sud-Est.
Potrivit documentului, politica monetara ramane prima "linie de aparare" a statelor din regiune.
"Cum regiunea va intra intr-o perioada de restrangere a lichiditatii globale, dobanda va trebui sa balanseze intr-un mod delicat compromisul intre acomodarea presiunilor din piele financiare si evitarea oricaror efecte negative asupra cresterii economice. In tarile cu regimurile de schimb flexibile, ratele de politica monetara au fost in general, pana recent, intr-un ciclu de relaxare, reflectand presiunile inflationiste in scadere si nevoia de a sprijini cresterea economica. Un astfel de sprijin continua sa fie adecvat daca nu cresc presiunile pe piata valutara. In masura in care cresterea economica se va accelera pe baza unei cereri interne mai puternice, ratele de dobanda ar putea fi utilizate pentru a limita presiunile pietei", apreciaza analistii FMI.
FMI vede regiunea confruntandu-se cu riscuri mai putin obisnuite, pornind de la criza din Ucraina, unde noi sanctiuni impuse Rusiei ar putea duce la riscuri de contagiune, pana la reducerea mai ampla a programului Fed de injectie de lichiditate si revenirea mai rapida in normalitate a politicilor monetare din SUA sau Europa, care ar duce la cresterea dobanzilor la nivel mondial.
Expertii institutiei internationale noteaza insa ca investitorii au inceput sa diferentieze statele din Europa emergenta si nu mai trateaza regiunea ca un bloc unitar, fiind din ce in ce mai importante fundamentele interne.
FMI a aratat ca dupa anuntul privind reducerea programului de injectie de lichiditate din SUA, iesirile de fonduri de portofoliu din regiune (excluzand chiar Rusia si Turcia) au depasit intrarile de fonduri pentru prima data din 2009.
Expertii institutiei internationale noteaza ca cele mai multe state din regiune sunte dependente pe cativa creditori, in principal banci mari transfrontaliere sau companii internationale de administrare a activelor, ceea ce sporeste vulnerabilitatea si fenomenul de contagiune prin intermediul acestora.
FMI da ca exemplu bancile din Austria, cel mai mare creditor international din regiune, cu o expunere de peste 60% din PIB-ul tarii de origine. Orice soc intr-una din tarile in care bancile austriece au o expunere mare sau chiar in Austria ar putea atrage reajustarea intregului portofoliu de expuneri regionale ale bancilor austriece.
"Majoritatea tarilor europene au legturi financiare limitate cu Rusia si Ucraina, dar sunt vulnerabile la contagiunea provenita din afectarea increderii si investitorii comuni. Cipru, Austria si Ungaria sunt cele mai expuse la piata financiara din Rusia si Ucraina, cu procente intre 4% si 13% din PIB, in principal prin intermediul sucursalelor bancilor locale. Expunerile nu sunt insa atat de mari incat sa puna in pericol bancile-mama, dar o deteriorare prelungita a mediului de afaceri din Rusia si Ucraina va afecta semnificativ profitabilitatea bancilor. Dimpotriva, Elvetia si alte cateva state din zona euro ar putea beneficia de pe urma statutului de «safe haven» daca tensiunile se intensifica", se mai spune in raport.
In ceea ce priveste o intarire rapida a politcii monetare, FMI a calculat impactul asupra costurilor de finantare si asigurare ale statelor din regiune. Astfel, potrivit simularii, la o crestere cu 50 de puncte de baza (0,5 puncte procentuale) a randamentelor obligatiunilor SUA la zece ani si a spread-ului SUA-Germania cu 25 de puncte de baza, impreuna cu o crestere a indicelui VIX cu 20 de puncte de baza, CDS-urile tarilor din regiune, indexul pentru statele emergente (EMBIG) si spread-urile titlurilor emise pe pietele locale vor creste pe medie cu 120-150 de puncte de baza, adica de 2,4-3 ori mai repede decat randamentul titlurilor americane.