FMI avertizeaza: Economia mondiala este extrem de vulnerabila
FMI avertizeaza ca economia mondiala este extrem de vulnerabila la socuri negative si cere tarilor din G20 sa puna la punct programe de stimulare coordonate pentru a evita oprirea economiei mondiale, informeaza Reuters.
FMI sustine ca ritmul de crestere al economiei mondiale ar putea fi pus in pericol de turbulentele de pe pietele financiare, scaderea pretului petrolului si conflictele geopolitice.
"O revizuire a perspectivelor economiei mondiale este posibila", avertizeaza FMI, la doar sase saptamani dupa ce preconiza ca economia mondiala va urca cu 3,4% in acest an si cu 3,6% anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat estima in octombrie 2015.
In acest context, FMI a apreciat ca cele mai mari 20 de economii ale lumii trebuie sa continue strategiile de crestere pe care le-au prezentat deja, insa, in acelasi timp, ar trebui sa puna la punct masuri suplimentare care sa poata fi implementate rapid in cazul in care cresterea continua sa incetineasca.
"In prezent, tarile G20 trebuie sa faca planuri cu privire la modul in care pot sustine in mod coordonat cererea prin utilizarea spatiului fiscal disponibil pentru a creste investitiile publice", se arata in raportul FMI.
FMI cere economiilor avansate sa se bazeze mai putin pe politica monetara si mai mult pe cea fiscala pentru a sprijini cresterea economica.
In ceea ce priveste economiile emergente, FMI apreciaza ca acestea ar trebui sa adopte cursuri de schimb valutar flexibile si sa utilizeze interventiile pe piata valutara doar ca masuri temporare.
G20, grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente, regrupeaza state care genereaza 85% din activitatea economica a lumii si aproape doua treimi din populatia planetei: Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia si statele UE.