"Traim un moment istoric, ce simbolizeaza incredere si deschidere in relatia dintre R.Moldova si UE", a declarat premierul moldovean Iurie Leanca. "Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre UE!", s-a adresat el, in limba romana, concetatenilor sai. 

Republica Moldova nu este pregatita sa se uneasca cu Romania si prefera sa se integreze in Uniunea Europeana (UE), a declarat vineri premierul moldovean Iurie Leanca, la summitul Parteneriatului Estic, la Vilnius, pentru RIA Novosti. "Nu, pentru ca ne stabilim sarcini concrete in ceea ce priveste aderarea Moldovei la UE", a raspuns Leanca atunci cand a fost intrebat daca este posibila o unire intre cele doua state, relateaza Mediafax.

Republica Moldova a parafat vineri un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana.

"Atunci cand vom fi un (stat) membru UE, vom face parte dintr-un spatiu economic si comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care-l vizam", a mai declarat premierul moldovean. Aceasta pozitie este opusa celei a Romaniei, care doreste unirea cu Republica Moldova. Presedintele roman Traian Basescu a declarat la Vilnius ca unirea cu Republica Moldova constituie una dintre prioritatile politicii externe a Bucurestiului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la TVR, ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci Romania va fi pregatita.

Anterior, Georgia si UE au semnat acordul de gestionare a crizelor si cel de colaborare in domeniul energetic, in timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE. 

Liderii europeni nu au reusit insa joi seara sa convinga Ucraina sa semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zi de negocieri, relateaza AFP. "Din nefericire, se pare ca argumentele" in favoarea semnarii "nu au ajuns la presedinte", Viktor Ianukovici, a declarat presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite. 

"Pana in prezent, pozitiile nu s-au schimbat", a adaugat ea la finalul unei cine intre sefii de stat si de guvern ai celor 28 de state UE si ai celor sase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental. 

"Statele membre au ascultat din nou argumentele presedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeste de acord sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei", a explicat Grybauskaite, care asigura presedintia semestriala a UE. "El vrea ca aceste probleme sa fie rezolvate de UE si Rusia impreuna", a subliniat ea, in timp ce Ianukovici, care oscileaza intre Bruxelles si Moscova, a propus saptamana trecuta ca un acord de asociere cu UE sa fie discutat in trei intre Kiev, Bruxelles si Moscova. Aceasta cerere a fost respinsa de UE, care sustine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere. 

Noile state membre din estul Europei "au explicat ca in decursul ultimilor 15 ani, au facut progrese tocmai datorita acestui gen de acorduri" prealabile intrarii lor in UE in 2004, a declarat presedinta Lituaniei.