Europa va avea gaze la iarna. Rusia, Ucraina si UE au semnat un acord privind reluarea livrarilor de catre Gazprom, valabil pana in martie 2015
Ministrul rus pentru Energie, Alexander Novak, comisarul european Gunther Oettinger si ministrul pentru Energie ucrainean, Iuri Prodan, semneaza acordul de reluare a livrarilor de gaze. Foto: AFP/Mediafax
Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrarilor de gaze rusesti, valabil pana in martie 2015, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Acordul a fost semnat de ministrii Energiei ai celor doua tari, rusul Aleksandr Novak si ucraineanul Iuri Prodan, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, dupa cinci luni de negocieri.
Un act aditional la contract a fost ulterior parafat de seful Gazprom, rusul Aleksei Miller, si cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev.
"Responsabilitatea politica, logica cooperarii si pur si simplu bunul simt economic au prevalat", a apreciat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in cursul unei conferinte de presa.
"Este un pas important pentru securitatea noastra energetica", a dat asigurari el, afirmand ca nu exista "niciun motiv pentru ca oameni din Europa sa indure frigul in aceasta iarna".
Oettinger a precizat ca acordul se refera la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzand atat plata datoriei la gaze a Ucrainei fata de Rusia, in valoare de 3,1 miliarde de dolari, cat si plata livrarilor de gaze rusesti pana martie. Pretul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat ca Ucraina este capabila sa-si achite datoria la gaze fata de Rusia.
Programele substantiale acordate de UE, care a lansat doua programe de sustinere macroeconomica in valoare de 1,6 euro, si FMI, care a promis in aprilie un imprumut in valoare de 17 miliarde de dolari, vor ajuta Kievul sa-s achite datoria la gaze, a afirmat Günther Oettinger.
El a indemnat partidele proeuropene care au castigat alegerile din 25 octombrie sa formeze "rapid" guvernul pentru a putea debloca noile plati europene chiar din februarie 2015.
Pe de alta parte, Naftogaz "are venituri proprii" si va putea sa achite lunar pentru livrarile de gaze, a adaugat comisarul european.
"Ucraina preconizeaza sa cumpere patru miliarde de metri cubi pana la sfarsitul lui 2014, ceea ce reprezinta 1,5 miliarde de dolari", a precizat el.
Barroso a spus ca "spera ca acest acord va creste increderea intre Ucraina si Rusia". "Punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk" privind incetarea focului in Estul separatist al Ucrainei "trebuie sa fie, in acest moment, prioritatea" noastra, a adaugat el.
"Suntem convinsi ca relatiile noastre viitoare vor fi constructive si acordurile respectate", a comentat ministrul rus Aleksandr Novak. "Aceasta decizie va asigura securitatea energetica a Ucrainei si va securiza livrarile de gaze spre Europa", a subliniat omologul sau ucrainean Iuri Prodan.
"Speram ca acesta este un nou inceput de capitol, mai constructiv, in relatiile dintre UE, Rusia si Ucraina", a anuntat Gazprom intr-un comunicat.
UE isi "va juca pe deplin rolul" pentru a facilita punerea in aplicare a acordului pe tema gazelor
Uniunea Europeana isi "va juca pe deplin rolul pentru a facilita punerea in aplicare a acordului gasit" joi seara la Bruxelles in vederea rezolvarii, provizoriu, a conflictului gazelor dintre Rusia si Ucraina, au dat asigurari presedintele francez si cancelarul german.
Potrivit unui comunicat publicat de Elysée, François Hollande si Angela Merkel s-au intretinut in cursul serii de joi cu presedintele rus Vladimir Putin si cel ucrainean Petro Porosenko. Cei patru oficiali "au salutat incheierea negocierilor pe tema livrarilor de gaze rusesti Ucrainei, purtate datorita Uniunii Europene".
"Presedintele Republicii si cancelarul german au notat ca Uniunea Europeana isi va juca pe deplin rolul, in asociere cu partenerii sai (Statele Unite, membrii G7, FMI), pentru a facilita punerea in aplicare a acordului gasit" la Bruxelles, anunta comunicatul.
Pe de alta parte, Hollande si Merkel "au subliniat importanta punerii depline in aplicare a protocolului de la Minsk din 5 septembrie 2014, in vederea gasirii unei solutii politice durabile la criza actuala din estul Ucrainei", si "si-au exprimat dorinta relansarii dialogului national intre autoritatile ucrainene si separatisti".
Ucraina s-a angajat sa achite 3,1 miliarde de dolari, corespunzand platilor neachitate in noiembrie-decembrie 2013 si aprilie-mai-iunie 2014. Aceasta datorie, restructurata la un pret redus de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, urmeaza sa fie achitata pana la sfarsitul anului, in doua transe, adica 1,45 de miliarde de dolari pana la sfarsitul lui noiembrie si 1,6 miliarde de dolari pana la sfarsitul lui decembrie.
Dar, in total, datoria ucraineana se ridica la 5,3 miliarde de dolari potrivit Gazprom, a amintit Novak. Pentru restul datoriei, el a anuntat ca Rusia accepta, la fel ca Ucraina, sa astepte verdictul Curtii Internationale de Arbitraj de la Stockholm, care se va pronunta abia in vara anului viitor.
Pe acelasi subiect: