Europa, in fata celei mai mari crize a migratiei de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Cate miliarde de euro pregateste Germania pentru integrarea imigrantilor
Germania se pregateste pentru sosirea unui val masiv de imigranti in garile din tara. Estimarile guvernului de la Berlin, privind fondurile necesare pentru integrarea lor, au ajuns la mai multe miliarde de euro, relateaza DPA.
Autoritatile din Stuttgart si Frankfurt au anuntat marti sosirea a 200 de persoane, dar se pregatesc pentru un numar si mai mare de imigranti in zilele urmatoare.
Oficialii din Salzburg spun ca pana la 2.000 de persoane se afla in drum spre Germania, dupa ce au petrecut noaptea in gara din oras. Dintre ei, numai trei au cerut azil in Austria, restul dorind sa se indrepte cel mai probabil spre Munchen, unde luni au sosit deja 1.600 de imigranti.
La Budapesta, autoritatile au inchis temporar gara Keleti, lasandu-i pe cei in jur de 2.000 de imigranti evacuati fara posibilitatea de a pleca mai departe. Niciun tren nu mai intra si nu mai iese pana la noi ordine, iar politisii si jandarmii au evacuat sutele de imigranti care traiau de cateva zile in gara. Zile in sir, autoritatile maghiare nu i-au lasat sa plece mai departe, spre Occident, in lipsa vizelor Schenghen. Ieri insa au cedat si i-au lasat sa urce in vagoane, spre destinatia visata in timpul exodului disperat.
In Cehia, circa 200 de imigranti au fost dati jos din trenuri, in timp ce incercau sa ajunga in Germania, a anuntat politia. Multi sunt sirieni, care au fost transportati spre adaposturi temporare in orasele Breclav si Hodonin.
Se asteapta ca multi dintre imigrantii proveniti din tari sfasiate de razboaie, precum Siria si Irak, sau cu regimuri opresive, cum este Eritreea, sa primeasca in cele din urma drept de azil.
In schimb, statutul multor imigranti din Balcani este mai problematic.
Autoritatile din Bavaria au deschis marti un centru separat de primire pentru acestia, intr-o fosta baza militara.
Ministrul german al muncii, Andrea Nahles, a solicitat majorarea fondurilor pentru cheltuieli sociale si programe de integrare pe piata muncii de la 1,8 miliarde de euro la 3,3 miliarde.
La randul sau, ministrul de finante, Wolfgang Schaeuble, a subliniat ca actuala criza arata necesitatea unui raspuns european concertat: "In ce priveste problema imigratiei in Europa, daca nu reusim sa demonstram capacitatea de a negocia mai bine in tara, atunci vom asista la si mai multa rezistenta in randul populatiei".
Germania se asteapta sa aprimeasca 800.000 de solicitari de azil in acest an, de patru ori mai mult decat in 2014. Totusi, cancelarul Angela Merkel a avertizat: "Toata lumea priveste Germania ca un taram al sperantei si sanselor. Insa lucrurile nu stau mereu asa".
Criza imigrantilor incepe sa puna sub semnul intrebarii regulile si conventiile. Acordul Schenghen presupune libera circulatie pe teritoriul tarilor membre. Dar criza migrantilor a blocat mii de masini si camioane la granita dintre Austria si Ungaria, pentru verificari si pentru depistarea traficantilor de oameni. Un blocaj monstru se intindea ieri pe 20 de kilometri.
Frontex, agentia europeana de securitate a frontierelor, a anuntat ca peste 23.000 de imigranti au sosit in Grecia doar in ultima saptamana, fiind de asteptat ca aproape toti sa se indrepte spre Europa Occidentala. Marti, pe insula Lesbos se aflau mai mult de 15.000 de oameni care asteptau ocazia de a-si continua calatoria spre vest.