Erdogan ameninta Europa, dupa ce Parlamentul de la Strasbourg a cerut suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE
Recep Tayyip Erdogan
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat vineri sa deschida frontierele in fata migrantilor care doresc sa ajunga in Europa, la o zi dupa votul Parlamentului European care a cerut inghetarea temporara a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, relateaza AFP, preluata de Agerpres.
"Cand 50.000 de migranti s-au adunat la punctul de frontiera Kapikule (la frontiera turco-bulgara), voi ati strigat dupa ajutor. Ati inceput sa va intrebati: 'Ce ne facem daca Turcia isi deschide granitele?', a declarat Erdogan.
"Ascultati-ma bine. Daca mergeti mai departe, aceste frontiere se vor deschide, bagati-va asta in cap", a avertizat presedintele Turciei, intr-un discurs la Istanbul.
Guvernul de la Ankara s-a angajat la inceputul anului sa reaccepte migranti sau refugiati expulzati de tarile europene in schimbul a 3 miliarde de euro, fonduri pentru programe de dezvoltare, si posibilitatea ca cetatenii turci sa calatoreasca fara vize in UE
Insa, pentru ca UE a amanat data ridicarii vizelor pentru cetatenii turci din cauza legislatiei stricte impotriva terorismului si acuzatii cu privire la nerespectarea drepturilor omului in Turcia, autoritatile de la Ankara au declarat ca guvernul turc isi pierde rabdarea
In timp ce Turcia negociaza cu UE ridicarea vizelor pentru cetatenii sai, armata sa se afla in mijlocul unei operatiuni terestre in nordul Siriei, unde lupta impotriva gruparii SI impreuna cu grupari rebele, in timp ce incearca sa reduca influenta gruparilor paramilitare kurde.
Din cauza reactiei “disproportionate” a puterii de la Ankara dupa tentativa de lovitura de stat din iulie, Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezolutie prin care cere suspendarea temporara a negocierilor de aderare cu Turcia.
Eurodeputatii au votat cu o mare majoritate (479 la 37) in favoarea rezolutiei, care nu are caracter obligatoriu si prin care se solicita Comisiei Europene si guvernelor nationale sa 'inghete temporar' procesul de aderare al Turciei inceput in 2005.
Decizia privind o eventuala suspendare este insa de competenta Comisiei Europene, institutia care conduce negocierile cu Ankara.
"Parlamentul European condamna ferm masurile represive disproportionate adoptate in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat din iulie", se arata in rezolutie, care adauga totusi ca legislativul comunitar ramane angajat in a mentine Turcia “ancorata” la UE.
Desi fara impact juridic, votul Parlamentului European risca sa amplifice tensiunile dintre Turcia si Uniunea Europeana. Semn al acestor neintelegeri, Erdogan a mentionat recent optiunea unui referendum pe tema continuarii sau nu a procesului de aderare la UE si a invocat posibilitatea apropierii de Organizatia de Cooperare de la Shanghai (OCS), coprezidata de China si Rusia.
Negocierile in vederea aderarii Turciei la UE, deschise in 2005, au batut pasul pe loc ani de zile. Dar ele au fost relansate ca urmare a unei reapropieri fara precedent intre Ankara si Bruxelles, in toamna anului trecut, in incercarea de a stavili afluxul de sute de mii de migranti catre continentul european.
Pe 14 decembrie 2015, cele 28 de tari membre ale UE si Turcia au deschis Capitolul 7 (politica economica si monetara), ceea ce a ridicat la 15 numarul de domenii in negociere, dintr-un total de 35.
Pe acelasi subiect: