Donald Trump a anunţat că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel. Liga Arabă: Decizia va duce la violenţă şi extremism. Apelul Papei Francisc
UPDATE Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.ro.
''Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian şi al Curţii Supreme'', a spus preşedintele american.
Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.
Turcia: Măsura va provoca ''o catastrofă''
''Vom duce această luptă până la capăt cu determinare. Și aceasta ar putea duce până la ruperea relațiilor noastre diplomatice cu Israelul'', a declarat Erdogan, adăugând că statutul Ierusalimului este 'o linie roșie pentru musulmani'.
''Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani'', a declarat președintele turc, adresându-se omologului său american, într-un discurs rostit în fața grupului parlamentar al Partidului Justiției și Adevărului (AKP, islamo-conservator), la putere. ''În calitate de președinte în exercițiu al OCI (Organizația Cooperării Islamice), vom urmări această problemă până la capăt. Dacă o astfel de decizie este luată, vom organiza în cinci sau 10 zile un summit al liderilor OCI la Istanbul (...) Vom pune în mișcare toată lumea musulmană în cursul acestui summit'', a spus el.
Turcia a avertizat deja de luni împotriva unei recunoașteri de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului, apreciind că o astfel de măsură ar provoca ''o catastrofă''.
ONU: Statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat de israelieni şi palestinieni
Emisarul special al ONU în Orientul Mijlociu Nikolai Mladenov a declarat miercuri că statutul viitor al Ierusalimului este necesar să facă obiectul negocierilor, în contextul în care preşedintele american Donald Trump se pregăteşte să recunoască Oraşul Sfânt drept capitală a Israelului.
”Viitorul Ierusalimului este un lucru care trebuie să fie negociat cu israelienii şi palestinienii aşezaţi cot la cot în negocieri directe”, a declarat Mladenov într-o conferinţă la Ierusalim.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres "s-a exprimat în mai multe rânduri, inclusiv pe acest subiect, şi a spus că că trebuie să dăm cu toţii dovadă de prudenţă în ceea ce facem”, a subliniat el.
Preşedintele american urmează să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului într-o intervenţie prevăzută miercuri la ora 18.00 GMT (20.00, ora României) şi să rupă astfel cu decenii de deoplimaţie americană şi internaţională.
Papa Francisc: Respectaţi statutul Ierusalimului!
Papa Francisc a cerut ca statutul oraşului sfânt să fie respectat, precizând că noi tensiuni în Orientul Mijlociu ar inflama şi mai mult conflictele la nivel mondial, solicitarea venind cu câteva ore înainte ca Donald Trump să anunţe oficial că SUA va recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului.
La sfârşitul audienţei generale săptămânale, Suveranul Pontif a făcut apel către toate părţile implicate să respecte rezoluţiile ONU în ceea ce priveşte Ierusalimul.
„Fac un apel din toată inima ca toată lumea să se angajeze să respecte statutul oraşului, în conformitate cu rezoluţiile ONU. Nu pot să tac şi să nu vorbesc despre îngrijorarea profundă pe care mi-o creează situaţia din ultimele zile”, a declarat Papa.
Suveranul pontif a precizat că speră ca „înţelepciunea şi prudenţa să se impună pentru a nu adăuga alte tensiuni într-un peisaj global care este deja marcat de atât de multe conflicte dure”.
Înainte să facă aceste comentarii, Papa s-a întâlnit în privat cu un grup de palestinieni care erau implicaţi într-o vizită inter-religioasă la Vatican. „Tărâmul Sfânt este prin excelenţă un spaţiu al dialogului între Dumnezeu şi omenire”, le-a spus Papa Francisc.
Regele Iordaniei și președintele Palestinei, informați de Trump
Preşedintele american Donald Trump l-a informat marţi pe regele Abdallah al II-lea al Iordaniei despre intenţia sa de a transfera la Tel Aviv Ambasada Statelor Unite în Israel, a anunţat palatul regal.
Palatul a precizat într-un comunicat că Trump l-a sunat pe suveranul iordanian, a cărui ţară este gardianul locurilor sfinte musulmane la Ierusalim, şi l-a informat cu privire la ”intenţia (sa) de a merge înainte în proiectul său de a transfera amabsada americană”.
În cursul conversaţiei, regele l-a avertizat pe preşedinte cu privire la ”consecinţele dezastruoase ale unui asemenea demers în afara unei reglementări globale care să permită înfiinţarea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală”.
Potrivit autorităţii palestiniene, Trump a purtat aceeaşi discuţie cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, iar acesta l-a prevenit şi el pe preşedintele american cu privire la pericolul pe care-l reprezintă această decizie la adresa procesului de pace israeliano-palestinian.
Liga Arabă: O amenințare la adresa stabilității regionale
În cadrul unei reuniuni a delegaţilor ţărilor membre ale Ligii Arabe, la Cairo, secretarul general al organizaţiei, Ahmed Aboul Gheit a declarat marţi că o asemenea decizie americană ar reprezenta o ”ameninţare (la adresa) stabilităţii regionale” şi ”ar pune capăt rolului Statelor Unite ca maediator de încredere între palestinieni şi israelieni”.
Casa Albă a anunțat că decizia foarte așteptată a președintelui Trump pe acest subiect a fost amânată, deși urma să fie anunțată luni. ''Președintele a fost clar pe această problemă de la început: nu se pune problema dacă ambasada va fi efectiv mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, ci când'', a afirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Hogan Gidley.
Orice încercare a SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului va duce la violenţă şi extremism, a anunţat, sâmbătă, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.
Israelul consideră Orașul Sfânt drept capitala sa ''eternă și reunificată'', dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părții sale estice în 1967 de către Israel.
Pe acelasi subiect: