Englezii nu se lasă duși din UE. Britanicii se mobilizează pentru al doilea referendum privind Brexitul
Brexit
Susţinătorii apartenenţei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Uniunea Europeană şi-au stabilit strategia prin care parlamentul de la Londra poate forţa guvernul să solicite un nou referendum asupra Brexitului.
Cu mai puțin de trei luni înainte de ieșirea oficială din UE, viitorul Brexitului rămâne incert, scenariile mergând de la o ieşire dezordonată a britanicilor din UE până la desfăşurarea unui nou referendum, întrucât este de aşteptat ca pe 15 ianuarie parlamentarii britanici să respingă acordul convenit de premierul Theresa May şi liderii Celor 27 în luna noiembrie.
Theresa May a respins constant ideea organizării unui al doilea referendum privind oportunitatea rămânerii ţării sale în blocul comunitar, dar gruparea People's Vote a câştigat un sprijin tot mai mare în legislativul britanic, scrie Agerpres, care citează Reuters.
Dacă acordul va fi respins de parlamentarii britanici săptămâna viitoare, atunci în termen de 21 de zile executivul condus de Theresa May va trebui să anunţe, într-o moţiune parlamentară, în ce mod va proceda.
Gruparea The People's Vote a declarat într-un raport că parlamentarii vor trebui să amendeze moţiunea respectivă prin solicitarea organizării unui nou referendum. Acest lucru ar urma să se întâmple la jumătatea lunii februarie.
În acel caz, Regatul Unit ar fi nevoit să ceară o amânare a calendarului său pentru ieşirea din UE, pentru a oferi timp suficient pentru campania noului referendum, ceea ce poate dura patru luni.
''Nimeni nu a înaintat o propunere care ar putea asigura o majoritate în actualele circumstanţe. Realitatea crudă este că o asemenea propunere nu există. Credem că singura cale credibilă aflată în faţa parlamentarilor este de a ne reîntoarce la electorat pentru această decizie'', se arată în raportul grupării The People's Vote.
Amânarea datei ieşirii efective a Regatului Unit din UE după 29 martie va presupune acordul unanim al şefilor de stat sau de guvern din UE, în Consiliul European.
De cealaltă parte, secretarul de stat britanic Martin Callanan a declarat că Guvernul de la Londra nu încearcă să amâne Brexitul.
''Suntem foarte clari: politica guvernului este ca articolul 50 (al Tratatului UE, care se referă la retragerea unui stat din blocul comunitar) nu poate fi prelungit'', a declarat Callanan, răspunzând unei întrebări legate de o posibilitate evocată de cotidianul britanic The Telegraph.
''Vom părăsi UE pe 29 martie acest an întrucât asta este ceea ce spune articolul 50, pentru asta a votat parlamentul, şi asta este ceea ce spune legislaţia naţională britanică'', a adăugat el.
Parlamentul britanic va supune la vot săptămâna viitoare acordul de retragere negociat de Londra şi Bruxelles. Dezbaterile în Camera Comunelor se vor desfăşura pe 9 şi 10 ianuarie, dar ele s-ar putea prelungi până vineri, 11 ianuarie.
''Acest lucru nu a fost solicitat de autorităţile britanice'', a spus la rândul său ministrul francez al afacerilor europene Nathalie Loiseau, întrebat despre posibilitatea amânării datei ieşirii efective a Regatului Unit din UE.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a afirmat marţi, la Dublin, că este prematur să fie luată în considerare o amânare a ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar întrucât parlamentul britanic ar putea ajunge să susţină acordul.
Pe acelasi subiect: