Efectele unui “Brexit dur”: Ziua în care toate zborurile între Marea Britanie și UE ar putea fi suspendate
British Airways
Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, a declarat că, teoretic, este posibil ca toate zborurile între Marea Britanie și UE să fie suspendate pe 29 martie 2019, data la care Regatul iese din UE, dacă “divorțul” se finalizează fără un acord comercial, scrie The Telegraph.
Ministrul a spus că un astfel de scenariu este posibil în teorie, dacă negocierile pentru Brexit se vor încheia fără niciun acord privind relația viitoare dintre Marea Britanie și UE, dar că “nimeni nu crede în mod serios” că un astfel de lucru s-ar putea întâmpla.
“Teoretic, este posibil ca, în cazul în care nu se ajunge la nicio înțelegere să nu avem trafic aerian între Marea Britanie și UE pe 29 martie 2019. Dar nu cred că cineva se gândește serios că se va ajunge aici. Sunt o serie de consecințe pe care trebuie să le analizăm și pentru care trebuie să găsim soluții”, a explicat Hammond.
Comentariul ministrului a venit la o zi după ce Brian Strutton, secretar general al Asociației Piloților, a criticat în termeni mai duri posibilitatea ca Regatul să părăsească UE fără un acord comercial.
“Spre deosebire de alte sectoare, în aviație nu există o Organizație Mondială a Comerțului sau alte reguli care să se aplice în cazul în care nu va exista un acord cu UE. Companiile aeriene britanice s-ar putea găsi în imposibiliatea de a mai putea zbura, ceea ce este extrem de serios. Este o nebunie să creadă cineva că un Brexit fără acord este altceva decât un dezastru pentru sectorul aviației din Marea Britanie”, a spus Strutton.
De asemenea, și șeful Ryanair, Michael O’Leary, atrăgea atenția încă din luna martie că “există posibilitatea ca zborurile între Marea Britanie și țările UE să fie blocate, începând din martie 2019, dacă nu va exista o înțelegere bilaterală pe acest subiect”.
În ultima perioadă, tot mai multe companii și patronate din Marea Britanie pun presiune pe Theresa May, căreia îi cer să vină cu clarificări legate de relația comercială pe care Londra o va avea cu Bruxelles-ul după martie 2019, când Marea Britanie părăsește oficial UE.
Între timp, la Londra se vorbește tot mai des despre un eventual “Brexit dur”, împotmolirea negocierilor indicând faptul că Marea Britanie va părăsi UE fără un acord comercial. Negociatorul sef la UE, Michel Barnier, a declara,t joi, după a cincea rundă de discuții între cele două părți, că s-a ajuns la un blocaj.
Potrivit Sunday Telegraph, Guvernul de la Londra are deja un plan de a debloca miliarde de lire sterline pentru a se pregăti pentru eventualitatea în care Mares Britanie părăsește blocul comunitar fără o înțelegere comercială. Tot mai multe voci de la Londra spun că acest scenariu este foarte probabil, în condițiile în care după sase luni de negocieri nu s-a făcut niciun progres semnificativ în divorțul dintre Londra și Bruxelles.
Discuțiile s-au împotmolit la cele mai importante subiecte – drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, nota de plată pe care Londra trebuie să o plătescă și frontiera cu Irlandei cu Irlanda de Nord. În timp ce Theresa May suține că este pregătită să treacă la următoarea etapă a negocerilor, Bruxelles-ul reclamă lipsa unor măsuri concrete din partea Londrei și spune că nu va trece la discutarea unui acrod comercial înaintea celor trei probleme cheie.
Suținătorii Brexitului spun că dacă Marea Britanie nu va ajunge la o înțelegere cu Bruxelles-ul, acest lucru se va datora întârzierilor cauzate de UE.
Un “Brexit dur” înseamnă că Marea Britanie nu va reuși să ajungă la un acord comercial cu UE și va părăsi piața unică, ceea ce, în opinia unor grupuri de lobby de la Londra, va lovi economia britanică din plin.
Pe acelasi subiect: