Cu sprijinul Societatii Americane de Matematica, premiul de un milion de dolari va fi acordat primei persoane care va putea sa demonstreze ipoteza lui Beal, o ramificatie a cunoscutei teoreme a lui Fermat, care a fost demonstrata in 1994, de catre Andrew Wiles.  

Ultima teorema a lui Fermat a ramas nerezolvata timp de sute de ani. Potrivit acesteia, nu exista trei numere intregi pozitive a, b, c, care sa satisfaca relatia ax + bx = cx, atunci cand x, numar intreg, este mai mare decat doi. Desi acest lucru pare la prima vedere evident, este de fapt foarte greu de dovedit.   

Andy Beal lucra la teorema lui Fermat, cand a dat peste o alta problema. La vremea respectiva, folosea computerul pentru a analiza ecuatii similare, cu exponenti diferiti. Asa ca ipoteza lui Beal este oarecum inrudita. Daca a, b, c , x, y, z sunt numere intregi pozitive si x, y, z sunt mai mari decat 2, atunci ax + by = cz este valabila numai cand a, b si c au un factor comun (de exemplu daca ar fi vorba de 8, 6 si 10, care il au pe doi drept factor comun).  

Beal si-a contactat colegii academicieni pentru a se convinge ca problema era, intr-adevar, una noua, si a stabilt apoi un premiu impreuna cu AMS, pentru persoana care va face demonstratia. Asa ca cel care gaseste calea de a demonstra sau, dimpotriva, de a contrazice ipoteza lui Beal, primeste un milion de dolari.

Mai multe informatii despre premiu gasiti aici:

http://www.math.unt.edu/~mauldin/beal.html 

http://www.ams.org/profession/prizes-awards/ams-supported/beal-prize .