Economia UE a scazut cu 0,5% in trimestrul IV. Recesiunea zonei euro s-a inrautatit
Produsul Intern Brut al UE a scazut cu 0,5% in trimestrul patru al anului trecut fata de cel anterior, respectiv cu 0,6% raportat la perioada corespunzatoare din 2011, iar recesiunea din zona euro s-a inrautatit, cu cea mai proasta evolutie din ultimii 4 ani.
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,6% in ultimele trei luni din 2012, respectiv cu 0,9% fata de trimestrul al patrulea din 2011. Pe ansamblul anului 2012, PIB-ul a scazut cu 0,5% in zona euro si cu 0,3% in UE, potrivit datelor anuntate joi de Eurostat.
In Romania, PIB-ul a crescut cu 0,2% in trimestrul patru al anului trecut fata de cel anterior, respectiv cu 0,1% raportat la perioada corespunzatoare a lui 2011, pe date ajustate sezonier.
Economia SUA, principalul partener comercial al UE, a crescut cu 0,8% in trimestrul patru fata de trimestrul trei, respectiv cu 1,5% in baza anualizata.
Cifrele din zona euro s-au plasat sub estimarile analistilor contactati de Bloomberg, cu cea mai abrupta scadere de la prabusirea bancii Lehman Brothers, in septembrie 2008.
Cele mai mari puteri economice europene, in scadere
Cele mai mari economii de pe continent, Germania, Franta si Italia, au inregistrat de asemenea scaderi peste estimari in ultimul trimestru. Moneda euro este in scadere cu 0,9% fata de dolar, la 1,3338 dolari/euro, potrivit Bloomberg.
Economia Germaniei a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o scadere de 0,6% fata de trimestrul anterior, in timp ce PIB-ul Frantei a coborat cu 0,3%, iar cel al Italiei cu 0,9% pentru cea de-a sasea contractie consecutiva.
In Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat, economia a scazut cu 6% fata de ultimul trimestru din 2011.
In Japonia, un alt partener comercial important al UE, economia s-a contractat cu 0,4% fata de trimestrul al treilea, contrar asteptarilor analistilor, care au prevazut o crestere de 0,4%.
In Europa Centrala si de Est, economia Cehiei a scazut cu 0,2% fata de trimestrul trei, respectiv cu 1,7% raportat la perioada corespunzatoare de acum 12 luni. Ungaria a consemnat un declind e 0,9%, respectiv 2,8%, in timp ce PIB-ul Bulgariei a urcat cu 0,1%, respectiv 0,5%.
Pe acelasi subiect: