Economia Chinei creste peste asteptari, cu un avans de 6,9% in trimestrul al doilea
Yuani China
Economia chineza a luat prin surprindere pietele finanicare in trimestrul al doilea, cu o crestere economica de 6,9%, peste estimarea de 6,8% a analistilor intervievati de Wall Street Journal, in pofida masurilor guvernului de a tine sub control creditarea si speculatiile imobiliare, relateaza MarketWatch.
Exporturile ridicate, reflectand redresarea economiei mondiale, si consumul intern solid au ajutat la compensarea declinului investitiilor.
In acest fel, China este bine pozitionata sa respecte tinta unei cresteri economice de 6,5% la nivelul anului 2017, chiar daca exista inca temeri legate de incetinirea avansului in semestrul al doilea.
Fata de primul trimestru, economia Chineza a crescut cu 1,7%, in termeni ajustati sezonier, potrivit datelor publicate luni de Biroul National de Statistica, comparativ cu ritmul de 1,3% din perioada ianuarie-martie.
Cresterea peste asteptari din China ia prin surprindere analistii, in conditiile in care agentia de evaluare financiara Moody’s a retrogradat China, in luna mai, pentru prima data in ultimele trei decenii, avertizand ca sanatatea financiara a tarii sufera de pe urma cresterii datoriei si a incetinirii avansului economic.
Temeri in privinta nivelului ridicat al datoriei publice in a doua cea mai mare economie a lumii au mai existat si in trecut, iar FMI a pus China pe lista tarilor cu probleme iminente, anul trecut.
Cat de mare este datoria publica a Chinei si cat de grava este situatia?
In timp ce criza financiara din 2008 a dus in colaps economic tarile din Vest, guvernele locale din China si companiile de stat s-au imprumutat masiv pentru a construi blocuri si infrastructura, au investit in afaceri si au inflamat pietele financiare.
Acest iures al cheltuielilor a avut ca rezultat o crestere semnificativa a datoriei publice, in special in randul ineficientelor companiilor-mamut detinute de stat. In consecinta, datoria Chinei a explodat la aproximativ 170% din PIB in 2016, de la 100%, in 2008.
Guvernul de la Beijing este constient de aceasta problema si incearca sa o rezolve. Autoritatile au introdus o serie de masuri in anii trecuti pentru areduce din datoriile locale si pentru a stinge din creditele bancare. In acelasi timp, au incercat sa reduca dependenta economiei tarii de credite, pentru a accelera cresterea economica.
Insa multi experti sustin ca este nevoie de mai mult. Iar decizia Moody’s de a retrigrada economia Chinei nu a facut decat sa alimenteze temerile investitorilor.
Chiar si in aceste conditii, specialistii considera ca Beijingul nu ia foarte in serios problema, iar aceasta atitudine ar putea duce la o criza financiara fara precedent, care s-ar intinde la nivel mondial.
9.400 mld. dolari, dimensiunea sectorului bancar subteran
China trebuie sa controleze mai strict si sectorul bancar, pentru a o problema colosala cu care se confrunta economia sunt tranzactiile la negru pe care le fac bancile. Potrivit Moody’s, sectorul bancar subteran din China a inregistrat o crestere exploziva in ultimii ani, atingand un nivel estimat la 64.500 de miliarde de yuani (9.400 miliarde de dolari) in 2016.
In consecinta, autoritatea de reglementare a sectorului bancar din China a lansat recent o investigatie urgenta pentru evaluarea riscurilor asumate de banci, in incercarea de combatere a activitatilor bancare subterane. Noul presedinte al Comisiei de Reglementare a Sectorului Bancar din China (CBRC), Guo Shuqing, s-a angajat sa curete ”haosul” din sistemul bancar chinez.
Investigatia CBRC va analiza cum se folosesc bancile de castigurile aduse de certificatele de depozit, de investitiile in obligatiuni si afacerile cu alte plasamente externalizate, au declarat doua surse apropiate situatiei, citate de Reuters.
Autoritatea de reglementare va investiga si posibile incalcari ale reglementarilor referitoare la creditare si investitii, de catre banci care investesc in actiuni prin intermediul unor scheme de management al averilor sau imprumuturi catre actionari proprii.
Bancile se folosesc de trusturi, case de brokeraj si fonduri de investitii pentru a canaliza depozitele in investitii riscante, ocoling reglementarile referitoare la creditare si capital.
Mai multe despre:
#China#crestere economica
Pe acelasi subiect: