Drepturile integrale pe muzica inregistrata se intorc la artisti dupa 35 de ani
In urmatorii doi ani, drepturile intergrale ale unor albume clasice cu ar fi “Darkness on The Edge” semnat Bruce Springsteen, “52nd Street” lansat de Billy Joel sau “The Long Run” al celor de la Eagles se vor intoarce la artisti. Schimbarea nu este deloc benefica pentru casele de discuri dar ar aduce mai multi bani in buzunarele artistilor.
In 1975, Statele Unite au adoptat un amendament la Legea drepturilor de autor, amendament in urma caruia artistii pot intra total in posesia inregistrarilor dupa 35 de ani de la aparitia acestora prin casele de discuri. Conform modificarii legii, primul an eligibil era 1978. Astfel, din 2013 artisti precum Tom Waits sau The Eagles pot profita din plin de pe urma muncii lor. “E simplu, noi am inregistrat aceste discuri, iar pana acum am platit pentru ele. As vrea sa donez dreapturile ce mi se cuvin copiiilor mei”, a spus Don Henley, solistul trupei Eagles.
Artistii isi pot vinde direct compozitiile pe iTunes sau pot permite – contracost, evident – folosirea pieselor lor in reclame. E drept ca vinderea directa prin internet nu aduce beneficii rapide – un disc descarcat legal de 10.000 sau 15.000 de ori “produce” maximum 20.000 de dolari, dar pe termen lung se poate vorbi despre o mica avere. Casele de discuri se bazeaza in proportie de 90% pe vanzarile directe de muzica, iar cele in format digital au crescut cu 12% in 2010 in Statele Unite.