Dolarul atinge cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, din cauza escaladiarii tensiunilor in Orientul Mijlociu. Pretul petrolului, in declin. Kuwaitul incearca sa medieze criza diplomatica
Bursa din Kuwait
Dolarul a atins marti cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, iar cotatiile petrolului si ale actiunilor asiatice au scazut, din cauza escaladarii tensiunilor in Orientul Mijlociu, a audierii fostului director al FBI in Congresul SUA, a alegerilor britanice si a sedintei Bancii Centrale Europene (BCE), programate in aceasta saptamana, transmite Reuters, preluata de News.ro.
Preturile petrolului au revenit pe scadere, dupa o redresare de scurta durata, in urma intreruperii relatiilor diplomatice cu Qatarul de catre Arabia Saudita si mai multe alte state arabe, sub acuzatiile ca ar sprijini extremismul si ar submina stabilitatea regionala.
”Un posibil risc ar fi ca Qatarul va fi mai putin dispus sa respecte cotele de productie convenite”, a declarat Jameel Ahmad, trader la casa de brokeraj FXTM.
Actiunile din Qatar au scazut cu peste 8% in timpul noptii, la cel mai redus nivel atins dupa ianuarie 2016.
Pretul petrolului american este in declin cu 0,6%, la 47,12 dolari pe baril, continuand o scadere de 0,55% consemnat luni. Cotatia petrolului Brent a coborat cu 0,6%, la 49,17 dolari pe baril, dupa o scadere de 1% de luni.
Indicele dolarului a atins minimul ultimelor sapte luni, fiind ulterior in declin cu 0,2%, la 96,623, inainte de audierea in Congresul SUA a fostului director al FMI James Comey, programata joi.
Potrivit unor informatii, Comey intentioneaza sa vorbeasca despre discutiile in care presedintele Donald Trump l-a presat sa renunte la investigarea fostului consilier pentru securitate nationala Mike Flynn, care a fost concediat pentru ca nu a dezvaluit conversatiile cu oficiali rusi.
Dolarul este afectat si de date publicate luni, care au aratat incetinirea activitatilor din sectorul american al serviciilor, in luna mai.
Dolarul este presat si de aprecierea euro, pe fondul asteptarilor ca BCE sa adopte un ton mai ferm la sedinta de politica monetara de joi.
BCE ar putea chiar discuta despre renuntarea la unele angajamente de suplimentare a masurilor de stimulare la nevoie, au declarat saptamana trecuta patru surse apropiate situatiei.
Euro este in urcare, marti, cu 0,1%, la 1,127 dolari pe unitate. Lira sterlina este in crestere cu 0,1%, la 1,292 dolari pe unitate.
In Marea Britanie, avansul Partidului Conservator al premierului Theresa May fata de Partidul Laburist aflat in opozitie s-a redus la numai 1 punct procentual, inainte de alegerile generale de joi, potrivit unui sondaj efectuat inainte de atentatul produs sambata la Londra.
Alte sondaje publicate in ultimele zile au aratat un avantaj mai mare al conservatorilor, de pana la 11-12 puncte procentuale.
Indicele MSCI al actiunilor din regiunea Asia-Pacific, exceptand Japonia, a scazut marti cu 0,2%, de la un maxim al ultimilor doi ani atins luni. In Japonia, indicele Nikkei a scazut cu 0,5%.
Kuwaitul incearca sa medieze criza diplomatica dintre Qatar si monarhiile arabe din Golf
Kuwaitul incearca sa medieze criza diplomatica ce zdruncina lumea araba si care a determinat mai multe monarhii din Golful Persic sa taie legaturile cu Qatarul si sa izoleze tara bogata in resurse si nod de transport important catre restul lumii, a declarat marti ministrul de Externe al Qatarului, Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani
Sheikh Mohammed a declarat ca liderul kuwaitian i-a cerut emirului Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, sa amane un discurs privind criza, pe care urma sa il rosteasca marti seara.
“A primit un telefon din partea emirului Kuwaitului cerandu-i sa il amane, pentru a oferi timp pentru rezolvarea crizei”, a explicat seful diplomatiei din Qatar.
Cu toate acestea, el a adoptat un ton dur, promitand ca tara sa ii va respinge pe cei care “incearca sa impuna vointa lor asupra Qatarului sau sa intervina in afacerile sale interne”.
Cea mai profunda criza diplomatica din regiunea Golfului Persic de la razboiul condus de Statele Unite impotriva Irakului, din 1991, implica mai multe natiuni din regiune impotriva Qatarului, unde sunt desfasurati aproximativ 10.000 de soldati americani si unde se afla o baza militara americana importanta.
Bahrainul, Egiptul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au anuntat luni ca rup relatiile diplomatice cu Kaifanul. Guvernul sustinut international din Yemen, care a pierdut controlul asupra capitalei si asupra unor zone importante din tara macinata de razboi, a suspendat de asemenea relatiile cu emiratul, la fel ca Maldivele, dar si unul dintre Guvernele libiene.
Companiile aeriene si-au suspendat zborurile catre si dinspre emiratul bogat, iar populatia speriata de inchiderea granitei terestre au golit rafturile magazinelor.
Secretarul de Stat Rex Tillerson a declarat ca decizia isi are baza in diferende vechi si a indemnat partile implicate sa isi rezolve pasnic conflictele.
Masura a venit la numai doua saptamani dupa ce presedintele american Donald Trump a vizitat Arabia Saudita si a promis sa imbunatateasca relatiile atat cu Riyadul, cat si cu Cairo, pentru a combate mai eficient terorismul si a tine sub control Iranul.
Pe acelasi subiect: