De unde vine salvarea Europei, dupa dezastrul economic din Cipru. "Pentru noi, suma inseamna maruntis"
Dupa ce Cipru a respins conditiile impuse de Uniunea Europeana pentru imprumutul de 10 miliarde de euro, au aparut tot mai multe speculatii ca insula si-ar putea gasi salvarea din partea Rusiei. In cazul in care acest lucru s-ar concretiza, intreaga Europa ar respira usurata, a declarat un economist pentru CNBC.
Marti dupa amiaza, Micharl Sarris, ministrul de Finante al Ciprului, a ajuns la Moscova pentru a purta o discutie cu oficialii rusi.
Ivan Tchakarov, director economic la Renaissance Capital, a declarat pentru CNBC ca Rusia este acum readusa in carti, dupa ce a fost ignorata pe tot parcursul negocierilor de bailout. “Situatia este o oportunitate fantastica pentru Rusia, si chiar pentru Putin insusi, care, daca va aproba acordarea unui imprumut catre Cipru, va deveni salvatorul Europei. De acum inainte, Rusia va deveni pivotul negocierilor, dupa s-a ajuns la concluzia ca ignorarea ei a fost o mare greseala”, spune Tchakarov.
Autoritatile de la Kremlin au acordat deja un imprumut de 3,2 miliarde de euro Ciprului, ca sa nu mai vorbim de faptul ca 34% dintre depozantii din insula sunt oameni de afaceri rusi. Tara are deci un interes puternic sa continue sa sprijine Cipru.
“Pana la urma nu e vorba decat de acordarea a inca 7-8 miliarde de dolari, in plus la suma deja imprumutata. Asta inseamna maruntis pentru Rusia”, adauga economistul.
Atat presedintele Vladimir Putin, cat si premierul Dmitri Medvedev au condamnat propunerea Europei de a taxa cu 15,6% depozitele de peste 100.000 de euro. Putin a catalogat masura ca fiind “nedreapta, neprofesionala si periculoasa”, iar Medvedev a spus ca e o confiscare fatisa a banilor de la cetateni.
“E de inteles de ce rusii sunt foarte suparati din cauza evenimentelor recente. Ieri, ministrul de Finante Rus a spus ca tara a fost lasata pe dinafara la negocieri, si nimeni nu a fost incantat de asta. Avand in vedere toate legaturile financiare dintre Cipru si Rusia este de-a dreptul ciudat ca nu am fost chemati la discutii”, a declarat Medvedev.
Tchakarov spune ca, atata timp cat nu se va gasi o solutie pentru bailoutul Ciprului, 70 miliarde de dolari din banii Rusiei vor fi expusi riscului, motiv pentru care tara este cat se poate de dispusa sa ajute, pentru evitarea unui astfel de deznodamant. Pe de alta parte, analistii sunt de parere ca impunerea taxei de catre troica europeana a fost o masura gandita sa loveasca in presupusele practici de spalare de bani care ar fi facute de catre rusi in Cipru.