Datoria Ungariei a atins maximul ultimilor 16 ani. Parlamentul a votat o lege care permite crearea de taxe "de criza"
Datoria guvernamentala a Ungariei a urcat de la 76,7% din Produsul Intern Brut la sfarsitul trimestrului al doilea al anului trecut la 82,6% la finele trimestrului al treilea, maximul incepand din 1995, potrivit datelor publicate de banca centrala de la Budapesta, scrie Mediafax.
Imprumuturile nete ale statului, diferenta dintre valoarea imprumuturilor si rostogolirea datoriilor ajunse la scadenta, au reprezentat 5,5% din PIB in perioada de 12 luni incheiata in septembrie, arata datele bancii, citate de cotidianul Portfolio.
Creditarea neta a populatiei a coborat in acelasi interval cu 5,7%. Transferurile de capital de la populatie la stat prin retragerile din fondurile de pensii private, de 9,6% in primele trei luni ale anului trecut, au avut un efect semnificativ asupra creditarii pentru stat si populatie.
In septembrie, datoria consolidata bruta la valoare nominala, calculta conform criteriilor UE, s-a situat la 22.931 forinti (73 miliarde de euro) sau 82,6% din PIB.
Pe de alta parte, Parlamentul ungar a votat, vineri, o lege care autorizeaza Guvernul sa creeze masuri fiscale pentru a plati eventuale amenzi ale Curtii Europene de Justitie. Parlamentul a votat in favoarea acestei legi, care va ramane in vigoare pana cand datoria publica a tarii va ajunge sub pragul de 50 la suta din Produsul Internt Brut (PIB).
Premierul ungar, Viktor Orban, a infiintat deja, pentru a-si atinge obiectivele de reducere a deficitului, o "taxa de criza" in sectoarele energiei, bancii si telecomunicatiilor in octombrie 2010, ceea ce i-a adus numeroase critici din partea Uniunii Europene.
Introdusa in octombrie 2010, aceasta taxa de 6,5 la suta din cifra de afaceri a operatorilor de telecomunicatii este varsata la bugetul central al statului, lucru pe care Bruxelles-ul il considera incompatibil cu drepul european. Ea aduce 61 de miliarde de forinti (209 milioane de euro) pe an.
Daca Budapesta nu se conformeaza cererii UE, cazul va ajunge in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxembourg.
Pe acelasi subiect: