Christine Lagarde, gasita vinovata de neglijenta, intr-un dosar din perioada in care era ministru de Finante in Franta. FMI “isi reafirma increderea” in directorul institutiei
Christine Lagarde
UPDATE Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, este vinovat de neglijenta, in dosarul de arbitraj care dateaza din perioada in care oficialul ocupa postul de ministru de Finante, a anuntat luni Curtea de Justitie a Republicii Franceze (CJR), transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. Consiliul de administratie al Fondului Monetar International a reiterat, in urma unei reuniuni luni seara, mentinerea increderii depline in directotrul FMI, Christine Lagarde.
Avocatul lui Christine Lagarde a informat ca va face apel la decizia CJR desi judecatorii nu au condamnat-o la inchisoare sau la plata vreunei amenzi in acest caz.
Curtea de Justitie a Republicii Franceze este singura instanta abilitata sa ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise in timpul mandatului lor.
In timpul procesului, care s-a tinut saptamana trecuta, Christine Lagarde si-a luat concediu de la FMI, institutie financiara la varful careia a fost confirmata pentru un nou mandat.
Conducerea Fondului Monetar International s-a reunit luni pentru a analiza verdictul de neglijenta stabilit de o instanta din Franta in cazul directorului institutiei.
"Consiliul executiv a luat in considerare toti factorii relevanti, inclusiv conducerea remarcabila a doamnei Lagarde, respectul larg si increderea de care se bucura la nivel global", se arata intr-un comunicat oficial al Fondului. "In acest context, Consiliul executiv reafirma increderea deplina in abilitatea directorului de a continua activitatile in mod eficient", precizeaza comunicatul.
Lagarde a anuntat ca nu face recurs: “Exista un moment in viata cand trebuie sa te opresti”
La cateva ore dupa anuntarea verdictului, oficialul FMI le-a declarat jurnalistilor la Washington ca nu va face apel la decizia CJR.
''Nu sunt multumita de decizie dar exista un moment in viata cand trebuie sa te opresti, sa intorci pagina, sa mergi mai departe si sa continui sa lucrezi cu cei care si-au exprimat increderea in tine. Voi acorda intreaga mea atentie, tot timpul meu, toate eforturile mele, toata energia si entuziasmul meu misiunii mele de sef al FMI", a adaugat Lagarde.
Secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, a apreciat ca Lagarde este ''un lider puternic'' si a adaugat: ''Avem toata increderea in capacitatea sa de a conduce FMI intr-un moment critic pentru economia mondiala''.
In august 2014, Christine Lagarde a fost inculpata in Franta pentru "neglijenta", pentru rolul sau presupus intr-un caz controversat de arbitraj in favoarea lui Bernard Tapie, care a primit 403 milioane de euro cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul suferit in urma vanzarii companiei Adidas.
Parchetul francez a recomandat neinceperea urmaririi penale, insa magistratii CJR - singura instanta abilitata sa ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise in timpul mandatului lor - nu au dau curs recomandarilor procurorului.
Pentru ce a fost judecata Lagarde
Fostului ministru de Finante i se reproseaza ca a recurs la un arbitraj privat, in loc sa mearga in justitie, pentru un litigiu intre omul de afaceri Bernard Tapie si Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzactie ce a avut loc in 1993, cand Tapie a vandut bancii franceze participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas.
Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie, sustinand ca a fost fraudat. In urma judecarii cazului intr-o comisie de arbitraj, Tapie a obtinut de la stat despagubiri de 403 milioane de euro, cu mult mai ridicate decat ar fi putut primi in justitie.
Predecesorul lui Christine Lagarde, francezul Dominique Strauss Kahn, a renuntat in 2011 la conducerea FMI, in urma acuzatiilor de agresiune sexuala. Un alt fost presedinte al FMI, spaniolul Rodrigo Rato, este in prezent judecat pentru deturnare de fonduri in perioada in care a fost director al bancii spaniole Bankia.
Mai multe despre:
#Christine Lagarde#FMI
Pe acelasi subiect: