Criza pe politica economica zguduie guvernul de la Paris, dupa ce ministrul Montebourg a criticat Germania si pe Hollande. Presedintele i-a cerut premierului Valls sa formeze un nou executiv
UPDATE: Presedintele François Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls sa formeze un nou Guvern, care va fi prezentat marti, a anuntat luni presedintia franceza, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Seful statului i-a cerut sa formeze o echipa in conformitate cu orientarile pe care le-a definit el insusi pentru tara noastra", anunta presedintia, in contextul in care o criza cu privire la politica economica zguduie Guvernul.
Hollande "l-a primit in aceasta (luni) dimineata pe premier. "Manuel Valls a prezentat presedintelui Republicii demisia Guvernului sau", potrivit comunicatului.
Temperamentalul premier francez Manuel Valls s-a folosit de toata greutatea sa politica in ultimele ore pentru a-l elimina din Guvern pe ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, cerandu-i presedintelui François Hollande sa aleaga intre cei doi, relateaza Le Parisien, in editia electronica.
"Eu sau el! Daca refuzi, va fi fara mine", i-ar fi spus Manuel Valls lui Hollande, furios, din cauza criticilor ministrului Economiei Arnaud Montebourg cu privire la politica economica urmata de Executiv, potrivit unuia dintre apropiatii sai.
Presedintele, tinta unor atacuri recurente din partea lui Montebourg, nu s-a lasat rugat pentru a accepta provocarea.
Luni, Palatul Elysée a anuntat ca Manuel Valls este reconfirmat in functie si desemnat sa formeze o noua echipa, fara Montebourg.
Valls, a carui autoritate era in joc, i-ar fi spus duminica unui prieten: "Nu ma voi lasa Ayraultizat (o referire la fostul premier francez Jean-Marc Ayrault)".
El nu intentiona, dupa cum s-a dovedit ulterior, sa se multumeasca doar cu o mustrare a lui Montebourg.
Nu este prima data cand Valls ii forteaza mana presedintelui. Precedentul a avut loc in cazul Leonarda, in care era in total dezacord cu Jean-Marc Ayrault, si prin urmare a amenintat cu parasirea Guvernului.
Dar, afirma Le Monde, decizia de remaniere a Guvernului in aceste conditii ar putea pune in pericol majoritatea in Adunarea Nationala. In timp ce la inceputul erei Valls erau doar cativa "razvratiti" din aripa de stanga a Partidului Socialist, in prezent ei sunt cu zecile. Alaturi de ei sunt deputatii ecologisti si cei comunisti. Ruptura cu ecologistii a avut loc in momentul plecarii din Guvern a doi ministri din randul acestora, in timp ce radicalii au amenintat si ei ca parasesc Guvernul la inceputul lui iunie, fiind in constant dezacord cu presedintele pe tema reformei teritoriale.
Ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, a fost pus la punct dur, duminica, de catre membri din aturajul lui Valls, care considera inacceptabile criticile formulate de catre acesta la adresa politicii economice a Guvernului.
"Consideram ca o linie galbena a fost incalcata, in masura in care ministrul Economiei nu se poate exprima in asemenea conditii asupra liniei economice a Guvernului si in legatura cu un partener european ca Germania", a declarat pentru AFP un membru al anturajului lui Valls.
"Premierul a decis sa actioneze", a adaugat aceasta sursa, lasand sa planeze indoiala asupra mentinerii lui Montebourg in post.
Montebourg si-a confirmat luni criticile fata de politica economica a cuplului François Hollande/Manuel Valls, aparandu-se de acuzatia de "incalcare a solidaritatii guvernamentale". El a spus ca nu se plaseaza "in ipoteza" unei plecari a Guvernului.
Intr-un interviu publicat sambata de cotidianul Le Monde, Montebourg a criticat linia economica aleasa de catre premier si presedinte, ambii socialisti ca si el.
"Germania este prinsa in capcana politicii austeritatii pe care a impus-o intregii Europe", a declarat ministrul. "Vreau sa vorbesc despre dreapta germana, care o sustine (pe cancelarul) Angela Merkel. Franta nu are vocatia de a se alinia axiomelor ideologice ale dreptei germane", a spus Montebourg. "Nu mai putem sa lasam lucrurile sa mearga de la sine", a apreciat ministrul, cunoscut pentru adoptarea unor pozitii transante, care au provocat in mai multe randuri polemici in cadrul Executivului.
El a facut aceste declaratii dupa ce Berlinul a respins apelul presedintelui Hollande de reorientare a politicilor europene in favoarea cresterii economice si crearii unor locuri de munca, intr-un context de nervozitate economica persistenta in Franta.