Criza din Grecia capata accente de roman politist. Publicarea “listei lui Lagarde” atrage anchete si arestari
Un jurnalist elen a fost arestat duminica pentru dezvaluirea numelor de pe o misterioasa lista de milionari greci cu conturi in Elvetia si va comparea in fata procuraturii din Atena, potrivit unei surse din politie, citata de AFP, scrie Mediafax.
Jurnalistul Kostas Vaxevanis a publicat circa 2.059 de nume de pe o lista transmisa autoritatilor elene in 2010 de Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finante al Frantei.
Ministrul grec de Finante din 2010, George Papaconstantinou, caruia i-a fost trimis CD-ul, a afirmat miercuri in Parlament ca nu stie ce s-a intamplat cu versiunea originala a "listei Lagarde".
Actualul Ministrul de Finante, Iannis Stournaras, a declarat tot miercuri ca a cerut autoritatilor franceze sa-i furnizeze o noua copie a unui CD cu o lista de 2.000 de greci bogati cu conturi in Elvetia, dupa ce s-a descoperit ca precedentul CD, primit in 2010, lipseste.
Datele se refereau la clientii eleni ai filialei HSBC din Geneva si provenea din documente dezvaluite de un angajat al institutiei financiare din Elvetia.
Celebra "lista Lagarde" a tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume la inceputul lunii octombrie, cand mai multi oameni de afaceri greci de pe aceasta lista au fost gasiti morti, aparent fiind victime ale unor sinucideri bizare.
Noul guvern grec rezultat in urma alegerilor din luna iunie a exclus folosirea unor documente obtinute ilegal impotriva evazionistilor fiscali, dar ulterior si-a nuantat pozitia, confruntat cu nemultumirile tot mai mari ale populatiei fata de masurile de austeritate, autoritatile fiind acuzate ca ii protejeaza pe cei bogati.
Fostul sef al Diviziei de Delicte Financiare si Economice, Iiannis Diotis, a fost inlocuit din functie in luna august, dupa ce a cerut sa fie accesate conturile bancare detinute de doi fosti ministri, doi fosti parlamentari si cinci actuali membri ai parlamentului, toti suspectati de spalare de bani.
Totusi, folosind informatii obtinute in acelasi mod precum cele transmise de Franta, autoritatile din Spania au reusit sa stranga taxe neplatite de 6 miliarde de euro de la evazionisti, iar cele din Italia 570 milioane de euro, potrivit Athens news.
Grecia se indreapta catre al saselea an de recesiune, in contextul masurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru a primi ajutor financiar extern. Evziunea fiscala, extrem de raspandita, a fost identificata repetat ca posibila sursa de venit pentru bugetul statului, insa autoritatile elene nu au reusit sa incaseze sumele vizate.
Pe acelasi subiect: