Cat va pierde economia Turciei in urma celei mai grave crize cu Rusia, de dupa Razboiul Rece
Represaliile economice adoptate de Moscova fata de Ankara, dupa incidentul legat de bombardierul Su-24, ar putea sa coste economia turca aproximativ 9 miliarde dolari in cazul "celui mai rau dintre scenarii", a estimat luni vicepremierul turc al economiei, Mehmet Simsek, citat de AFP.
"Vorbim de o cifra de 9 miliarde de dolari (aproximativ 8,3 miliarde euro) in cel mai rau dintre scenarii", a declarat Simsek, transmite Agerpres. "Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3% sau 0,4% din PIB", a indicat el.
Turcia si Rusia traverseaza in prezent cea mai grava criza diplomatica de dupa Razboiul Rece, dupa ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborat la 24 noiembrie de catre aviatia turca. Ankara sustine ca bombardierul rus i-a incalcat spatiul aerian, dar Moscova insista ca avionul sau, care era angrenat in campania aeriana din Siria, nu iesise din spatiul aerian sirian.
Rusia a anuntat represalii impotriva Turciei, tara cu care avea pana acum un parteneriat strategic, masuri ce vizeaza in principal turismul, energia, constructiile si agricultura.
"Exista o diminuare a numarului de turisti, de ordinul a 603.000. Exista o incetinire in constructii", a subliniat Simsek, insistand ca "noi nu trebuie sa escaladam aceste tensiuni". "Daca Rusia mentine aceasta atitudine, toate tipurile de masuri de descurajare ar putea fi luate", a avertizat el, fara sa ofere detalii.
Presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan declarase sambata ca Turcia va gasi alti furnizori de energie decat Rusia, care livreaza in prezent circa 55% din necesarul de gaze si 30% din cele de petrol ale Turciei.
Ankara importa 90,5% din necesarul de petrol si 98,5% din necesarul sau de gaze naturale.