Colosul rusesc Gazprom se prabuseste incet. Compania “scurteaza” gazoductul spre China si plateste dividende mai mici decat asteptarile
Gazprom
Actiunile gigantului rus Gazprom inregistrau joi la pranz o scadere de 0,9% pana la 150,8 ruble pe actiune, dupa ce Consiliul director a anuntat ca a recomandat plata unor dividende mai mici decat nivelul cerut de Guvernul de la Moscova pentru companiile de stat, informeaza Reuters.
"Consiliul director a recomandat ca Adunarea Actionarilor sa aprobe o propunere privind plata unor dividende de 7,89 ruble pentru anul 2015, cu 9,6% mai mult decat anul trecut", se arata intr-un comunicat de presa al Gazprom.
Dividendele recomandate reprezinta 201,76 miliarde ruble sau 50% din profitul net ajustat al Gazprom potrivit standardelor rusesti de contabilitate dar aproximativ 23,5% din profitul net calculat potrivit standardelor IFRS.
Guvernul de la Moscova a impus companiilor de stat sa plateasca dividende echivalente cu cel putin 50% din profitul IFRS. Potrivit standardelor IFRS, in 2015 profitul net al Gazprom s-a ridicat la 787,1 miliarde ruble, iar 50% ar fi insemnat 393,55 miliarde ruble.
Insa, Gazprom a obtinut o scutire de la regula de 50% sustinand ca are nevoie sa pastreze o parte mai mare din profituri pentru a-si finanta programul de investitii si a rascumpara o participatie detinuta la Gazprom de Vnesheconombank, banca de dezvoltare a statului rus care in prezent trece prin dificultati financiare.
De asemenea, vice-presedintele Gazprom, Vitaly Markelov a anuntat vineri ca grupul rus isi va majora productia in acest an, dar va incetini lucrarile de constructie la conducta "Power of Siberia", care ar urma sa aprovizioneze China din 2018. Markelov a precizat ca Gazprom intentioneaza sa produca 452,5 miliarde metri cubi de gaze naturale in 2016, fata de 418,5 miliarde meri cubi anul trecut.
In schimb, Markelov a anuntat ca pentru a-si optimiza costurile Gazprom va construi doar 400 de kilometri din gazoductul "Power of Siberia", fata de 800 de kilometri cat se preconiza anterior. Potrivit unui contract de 400 de miliarde de dolari semnat in 2014 de Gazprom si CNPC, incepand din 2018 Gazprom ar urma sa aprovizioneze China cu 38 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an timp de 30 de ani, ceea ce ar face din China al doilea mare client al Gazprom dupa Germania.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.
Pe acelasi subiect: