"Grexit este atat de 2012". Citigroup introduce GRIMBO in dictionarul crizei. Ce inseamna noul termen si cum s-ar putea scrie destinul Greciei
"Grexit este atat de 2012", scrie Bloomberg. Un analist al Citigroup, Ebrahim Rahbari, a introdus un nou termen in dictionarul pietelor financiare pentru a caracteriza criza din Grecia, inlocuind Grexit cu Grimbo, pentru a descrie situatia de prelungire a problemelor cu care se confrunta statul elen din cauza datoriilor uriase.
Rahbari este cel care a introdus si termenul Grexit, in februarie 2012, pentru a descrie riscul iesirii Greciei din zona euro. La acea data, Rahbari si colegii sai au estimat ca exista o probabilitate de 50% ca Grecia sa iasa din zona euro in termen de 18 luni, ei majorand ulterior aceasta probabilitate la 90%, pana in 2014, relateaza Bloomberg.
In 2015, Grecia face inca parte din zona euro, iar discutiile referitoare la Grexit au revenit, din cauza neintelegerilor dintre autoritatile de la Atena si creditorii tarii.
Utilizarea termenului Grexit in stirile Bloomberg a crescut in acest an la cel mai inalt nivel de la crearea sa.
In timp ce euro s-a dovedit a fi mai rezistent decat a anticipat Rahbari acum cativa ani, analistul a venit cu o noua prescurtare, Grimbo, care sa descrie perspectivele unei crize prelungite in Grecia.
Grimbo a fost format prin combinarea expresiei "Greek limbo", pentru scenariile pesimiste in care Grecia nu va obtine bani de la tarile europene si nu va exista o solutie durabila, a explicat Rhabar la televiziunea Bloomberg.
Doua scenarii de la analistul Citigroup pentru Grecia
Primul este ca va avea loc un nou acord, dar numai dupa impunerea unui control al capitalului si un posibil default. Asta in cazul in care negocierile pentru deblocarea programului de sustinere financiara nu va avea rezultat inainte ca Banca Centrala Europeana sa limiteze finantarea de urgenta a bancilor elene prin programul ELA.
Grimbo s-ar putea produce si daca nu va fi acordat un nou ajutor Greciei, care va intra in incapacitate de plata, va fi introdus controlul capitalului, dar Grecia va ramane in zona euro. Potrivit Citigroup, deficitul de lichiditati si restrictiile asupra retragerilor de fonduri din banci ar spori semnificativ presiunile asupra guvernului elen, facand probabila organizarea de noi alegeri.