Cea mai drastica masura din planul de salvare a Ciprului: taxa de 30% pe depozitele de la Bank of Cyprus, care depasesc 100.000 euro
Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrouop, a anuntat, luni un purtator de cuvant al guvernului cipriot, citat de AFP.
Depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro, potrivit Mediafax.
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.
Cipru trebuie sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit din tara. Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank si o datorie de 9 miliarde de euro catre mecanismul de lichiditate de urgenta al Bancii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, intr-o banca "toxica", unde sunt asteptate pierderi mari.
Depozitele negarantate de la Bank of Cyprus urmeaza sa ramana blocate pana la recapitalizarea bancii
Criza din Cipru s-a agravat saptamana trecuta, dupa ce Parlamentul a respins marti versiunea initiala a unei taxe bancare, care viza depozitele din bancile cipriote, inclusiv cele mai mici de 100.000 de euro. Taxa era o conditie pentru eliberarea imprumuturilor de 10 miliarde de euro pentru statul cipriot.
Intelegerea vine dupa o noapte intreaga de discutii si dupa ce, in cursul zilei de duminica, delegatia FMI in Cipru, condusa de romanca Delia Velculescu, a pus sub semnul intrebarii planurile guvernului cipriot pentru sectorul bancar, potrivit Mediafax.
Velculescu afirma, duminica, ca planul de a salva industria financiara a tarii trebuie sa includa si o divizare a Bancii Ciprului, pe langa restructurarea Cyprus Popular Bank (Laiki) propusa de oficialii ciprioti, scrie cotidianul elen Kathimerini.
Presedintele Ciprului, intalnire cu sefii UE, FMI si BCE
Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a participat, ulterior, la o "reuniune de rang inalt" la Bruxelles, organizata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu scopul de a "facilita o solutie pentru Cipru", a afirmat un purtator de cuvant al lui Rompuy.
Purtatorul de cuvant nu a dat detalii despre persoanele care urmau sa participe la reuniunea organizata de Rompuy, care, potrivit unor surse europene, a avut loc duminica, la ora 12:30 GMT (14:30 ora Romaniei). Anastasiades s-a intalnit, separat, si cu directorul FMI, Christine Lagarde, si cu presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Discutiile cu oficialii UE, FMI si BCE au avut loc inainte de reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, programata pentru duminica la 17:00 GMT (19:00 ora Romaniei). Lagarde si Draghi au fost, de asemenea, prezenti la reuniunea Eurogroup.
Negocierile Ciprului cu reprezentantii Troicii
Cipru a continuat pe tot parcursul zilei de duminica negocierile cu reprezentanti ai Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene (BCE) pentru finalizarea unui pachet de masuri necesare deblocarii unor imprumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro.
Discutiile dintre politicienii ciprioti si reprezentantii creditorilor externi s-au prelungit si sambata pana dupa mizeul noptii si au fost reluate duminica dimineata, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Una dintre chestiunile importante discutate de presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, cu Troica a fost planul de a obtine venituri din taxarea depozitelor, parte a unui set mai amplu de masuri pentru atingerea sumei de 5,8 miliarde de euro. Statul cipriot trebuie sa asigure din surse proprii 5,8 miliarde de euro in pachetul de ajutor financiar al tarii, pentru a primi imprumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro.
Impozite pe depozitele bancare de peste 100.000 euro
Nicosia ar propune o taxa de 20-25% pe depozitele mai mari de 100.000 de euro la Bank of Cyprus, in timp ce conturile similar de la alte banci ar fi taxate cu 4%. Nu este clar daca o astfel de taxa se va aplica si conturilor detinute de fondurile de pensii, scrie Kathimerini.
Un oficial cipriot a declarat, sambata, pentru Reuters, ca fondurile de pensii vor fi crutate.
Taxa pe depozite nu se va aplica Cyprus Popular Bank (Laiki), care urmeaaza sa treaca printr-un proces de restructurare, in care activele bune vor fi separate de cele neperformante. Depozitele mari vor fi incluse in banca activelor neperformante, unde sunt asteptate pierderi mari.
Unul dintre diferendele dintre Troica si liderii ciprioti ar fi cerinta statelor din zona euro ca Bank of Cyprus, cea mai mare banca a tarii, sa preia activele solide ale Laiki.
Parlamentul de la Nicosia a adoptat vineri seara doua legi foarte importante, pentru limitarea drastica a iesirilor de capital si pentru restructurarea Cyprus Popular Bank.
Legile vor permire autoritatilor sa limiteze transferurile electronice, sa blocheze incasarea cecurilor, sa limiteze retragerile si chiar sa transforme unele conturi in depozite la termen.
Criza din Cipru s-a agravat puternic dupa ce Parlamentul a respins marti un acord al ministrilor din zona euro care impunea taxarea tuturor depozitelor din banci pentru a se obtine suma de 5,8 miliarde de euro. Zona euro a cerut Ciprului sa-si asigure din surse proprii aceste fonduri, intrucat un imprumut mai mare de 10 miliarde de euro ar fi urcat datoria tarii la niveluri nesustenabile.
Bancile cipriote au fost inchise toata saptamana si ar trebui sa reia activitatea marti.
BCE a impus un termen limita pentru finalizarea acordului dintre Cipru si Troica, afirmand ca daca nu exista o intelegere pentru pachetul de imprumuturi pana luni, va opri accesul bancilor cipriote la lichiditate de urgenta. O astfel de masura ar impinge institutiile de credit catre faliment si ar putea determina chiar iesirea Ciprului din zona euro.
Agentie bancara din Cipru avariata de un dispozitiv exploziv
Un dispozitiv exploziv a avariat usor o sucursala a Bank of Cyprus duminica seara, in timp ce Ciprul si creditori internationali negociau dur, la Bruxelles, viitorul celei mai importante banci din tara, scrie presa locala, relateaza AFP.
Explozia s-a produs in noaptea de duminica spre luni la Polemidia, in regiunea Limassol, o statiune balneara de pe coasta de sud a insulei mediteraneene. O fotografie arata usa de la intrare in agentie sparta si jaluzele contorsionate.
A fost imposibila obtinerea confirmarii de la surse din cadrul politiei.
Toate bancile sunt inchise de la 16 martie in Cipru si urmeaza sa deschida de marti. Intre timp, clientii Bank of Cyprus pot retrage doar 120 de euro pe zi de la bancomate, iar unele magazine refuza plata cu cardul.
Pe acelasi subiect: