China prezinta un plan de reducere a inegalitatii veniturilor
Yuanul, moneda nationala a Chinei
China a prezentat un plan amplu pentru reducerea inegalitatii veniturilor, ajunsa la acelasi nivel cu cea din Statele Unite, iar unul dintre cele mai importante principii prevazute este folosirea unei parti mai mari a profiturilor companiilor de stat pentru programe sociale.
Programul include si alte prevederi, pentru combaterea coruptiei si asigurarea de sprijin populatiei sarace, scrie publicatia americana Wall Street Journal, notand ca documentul prezentat de executiv este plin de retorica populista referitoare la nevoia unui nivel mai ridicat de egalitate.
"Scaderea diferentei de venit este esentiala pentru a asigura justitie sociala si armonie sociala. Trebuie sa crestem nivelul veniturilor celor saraci si sa ajustam taxele celor excesiv de bogati", afirma guvernul de la Beijing.
Cea mai clara masura prevazuta de program cere companiilor de stat sa transfere guvernului suplimentar fata de rata actuala inca 5% din profituri pana in 2015. Potrivit Institutului Peterson pentru Stiinte Economice Internationale, companiile detinute de autoritatile centrale din China au inregistrat in 2011 profituri nete de peste 1.000 de miliarde de yuani (circa 160 miliarde de dolari). Statul a incasat dividende de numai 82,3 miliarde de yuani.
Multe dintre principiile prezentate nu prevad, insa, date sau termene precise si ramane neclar daca acestea vor conduce la actiuni concrete. Implementarea planului este etapa cruciala, afirma economistii.
De exemplu, documentul cere extinderea taxelor pe proprietati la nivel national. In prezent, acestea sunt limitate la cateva orase si implica rate foarte scazute. Principiile autoritatii centrale indica o directie altor oficiali guvernamentali si reprezinta o recunoastere de catre noua conducere a statului ca societatea chineza se confrunta cu probleme sociale, precum agravarea inegalitatii veniturilor si nevoia cresterii nivelului de trai. Conducerea Partidului Comunnist a fost preluata in noiembrie de Xi Jinping, care urmeaza sa fie numit in martie presedinte.
"Implementarea s-ar putea impotmoli din cauza diverselor interese si a vechii garzi conservatoare. Nu pare insa ca noii lideri vor astepta un an pentru a incepe sa faca reforme", a declarat Nicholas Borst, cercetator pentru China la Institutul Peterson.
Economistii au cerut repetat Beijingului sa foloseasca o parte mai mare a profiturilor companiilor de stat pentru acoperirea cheltuielilor in urcare cu pensiile, sistemul de sanatate, locuinte sociale si educatie.
Taxa pe venit urmeaza sa fie ajustata pentru a aduce la stat o parte mai are a veniturilor celor care castiga mai mult, a aratat Consiliul de Stat in documentul prezentat. Nu au fost indicate rate de impozitare, insa guvernul cere extinderea sistemului de taxe pentru a include toate tipurile de venituri.
Sefii marilor companii si unii oficiali ai statului au reusit sa acumuleze averi care deseori evita sistemul de impozitare. Consiliul de Stat a indicat ca ar putea aborda si probleme mai sensibile ale acumulari de averi prin introducerea unei taxe pe mosteniri. Autoritatile intentioneaza sa-si intensifice eforturile pentru a descoperi veniturile ilegale, inclusiv in cazurile functionarilor statului.
Guvernul are in vedere si politici pentru crearea de locuri de munca, o crestere "rezonabila" a salariilor mici, restrangerea restrictiilor privind dobanzile la credite si depozite, reglementarea comisioanelor bancare, cresterea veniturilor fermierilor, precum si reducerea restrictiilor impuse persoanelor din mediul rural care vor sa se mute permanent la oras.
Pentru prima data in mai multi ani, Biroul National se Statistica al Chinei a dezvaluit in ianuarie date privind coeficientul Gini - un indicator cheie pentru evaluarea inegalitatii, numit dupa un statistician italian. Indicatorul s-a situat la nivelul relativ ridicat de 0,47% pentru 2012. Desi unii experti afirma ca aceasta cifra subestimeaza nivelul inegalitatii din China, chiar si asa distributia veniturilor este similara cu cea din Statele Unite, care au avut in 2011 un indicator Gini de 0,48%. Valoarea 1 indica inegalitate perfecta, in timp ce nivelul zero este echivalent cu egalitate perfecta. Nivelul de 0,4 este invocat adesea de analisti ca un prag privind tulburarile sociale.
Pe acelasi subiect: