China devine neatractiva pentru oamenii de afaceri. Unde isi muta business-urile producatorii din IT si fashion
Vase chinezesti
Mai multi proprietari de businessuri din domenii ca IT-ul sau moda isi muta afacerile din China in alte state din sud-estul Asiei, relateaza Wall Street Journal. Schimbarea, care a inceput sa se vada in investitiile straine tot mai reduse din China, apare din cauza scumpirii mainii de lucru din regiune, noteaza cotidianul de business.
Din cauza modificarilor recente, investitiile directe din China au scazut anul trecut cu 3,7%, ajungand la 111 miliarde de dolari, potrivit reprezentantilor Ministerului de Interne.
Economistii precizeaza ca scaderea investitiilor este un fenomen normal, ciclic, aparut ca urmare a incetinirii cresterii economice din China si a prelungirii crizei din Europa. Un alt motiv il reprezinta cresterea chiriilor si a costurilor mainii de lucru din zona.
La polul opus, Thailanda a inregistrat o crestere a investitiilor straine directe cu 63% in 2012. Si cele din Indonezia au urcat cu 27% in primele noua luni ale anului trecut.
Beijing-ul vrea sa se reorienteze spre productia de bunuri cu o valoare mai mare, pentru a-si spori astfel veniturile. Pe de alta parte, liderii chinezi trebuie sa se asigure acum ca vor fi in stare sa creeeze locuri de munca in alte sectoare, pentru a mentine pe pozitii cea de a doua economie a lumii.
Coronet SpA, un producator chinez de piele sintetica, a carui afacere isi are sediul in provincia chineza Guangdong, planuieste sa deschida o noua fabrica in Vietnam, pentru a profita de costurile reduse, dar si pentru a fi mai aproape de clientii sai, multi dintre ei deja prezenti acolo. „Multi dintre clientii nostri si-au mutat o parte din afaceri in zone unde mana de lucru este mai ieftina. Dintre toate tarile disponibile, credem ca Vietnamul este cea mai dezvoltata”, spune Jarno Tagliarini, directorul Coronet.
Retragerile investitiilor din Hong Kong, Taiwan, Japonia, Filipine, Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia si Coreea de Sud au scazut cu 4,8% anul trecut, reprezentand 82% din totalul investitiilor straine care s-au realizat in China.
Capitalul strain a ajutat China sa mentina costuri scazute pe piata muncii, dar populatia urbana in crestere are acum asteptari mai mari in privinta salariilor si a conditiilor de munca. Poluarea din fabrici reprezinta un alt motiv de nemultumire. „Am observat o anumita migrare a companiilor, dar este un fenomen normal. Nu este corect sa spunem ca a avut loc o schimbare majora la nivelul manufacturii. Nu suntem incantati sa observam acest trend, inca speram sa atragem investitii straine puternice”, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Ministerului de Comert din China.
Interesul pentru alte state nu inseamna neaparat ca firmele parasesc China. Potrivit unui sondaj la care au participat aproximativ 300 de membri ai Camerei de Comert Americane din China, 58% dintre respondenti au declarat ca tara ramane una dintre primele trei regiuni in care planuiesc sa investeasca. Raportandu-se insa la 2011, China nu mai reprezinta prioritatea principala.
Pe acelasi subiect: