Cheltuielile de consum in China vor ajunge la 56.000 miliarde dolari in perioada 2015 - 2025. Crestere de 70%
Consumatorii din China ar urma sa cheltuiasca anual cu pana la 6.400 miliarde dolari mai mult, pana in 2025, arata un studiu al Demand Institute, transmite CNN.
Este o crestere de aproximativ 70% fata de cei 3.700 miliarde de dolari cheltuiti anul trecut de consumatorii chinezi.
Consumul ar urma sa urce in medie cu 5,2% pe an in urmatorul deceniu, in urma majorarii salariilor, chiar daca avansul economiei incetineste.
La acest ritm de crestere, cheltuielile cumulate de consum vor atinge 56.000 miliarde dolari intre 2015 si 2025.
China se mentine astfel pe locul doi in topul celor mai mari piete de consum din lume, dupa SUA.
Estimarile sunt in linie cu sperantele Guvernului de la Beijing, de majorare a cheltuielilor de consum pentru sustinerea cresterii celei de-a doua economii mondiale. Autoritatile nu se mai bazeaza doar pe exporturi, ci si pe majorarea consumului.
Cea mai mare crestere a cheltuielilor se va inregistra in principalele orase: Beijing, Shanghai si Guangzhou, dar si in Fuzhou, Xiamen, Dongguan, Wuhan, Nanjing, Dalian, Qingdao.
Pana in 2025, consumul ar urma sa reprezinte aproape 42% din PIB, de la 37% in prezent.
Consumul anual per capita se va ridica la aproximativ 4.400 dolari, in timp ce in prezent in SUA nivelul este de 32.000 dolari.
Ritmul de crestere al Chinei in T3 din 2015 a fost mai rapid decat se asteptau analistii, deoarece avansul serviciilor a compensat incetinirea sectorului industrial si al pietei imobiliare, a anuntat luna trecuta Biroul National de Statistica.
In perioada iulie - septembrie 2015, PIB-ul Chinei a inregistrat o expansiune de 6,9%, fata de 7% in primele doua trimestre ale anului si 7,3% in 2014. Este cel mai lent ritm de crestere din T1 din 2009, dar mai ridicat decat avansul de 6,9% previzionat de analisti.
FMI estimeaza o crestere de 6,8% in 2015, in timp ce autoritatile de la Beijing se asteapta la un avans de aproximativ 7% - cel mai slab ritm de crestere din ultimii 25 de ani.
Guvernul de la Beijing a anuntat planuri de majorare a cheltuielilor pentru proiecte de infrastructura, pentru a compensa incetinirea sectorului industrial si al pietei imobiliare. De asemenea, economistii se asteapta ca Banca Centrala a Chinei sa reduca rata dobanzii pana la sfarsitul anului, pentru a stimula economia si majorarea consumului, transmite Agerpres.