Cercetatorii transforma filmele SF in realitate. Cat de aproape este momentul in care vom extrage minereuri de pe Luna
Cum resursele planetei noastre sunt cam pe terminate, mintile luminate ale lumii cauta solutii ca sa ne aprovizioneze din spatiu. Specialisti din toata lumea, companii miniere si NASA lucreaza la masinarii controlate de pe Pamant, care ar putea extrage minereuri de pe Luna. Desi suna ca un film SF, scenariul ar putea deveni realitate chiar din 2016, daca ii ascultam pe cei mai optimisti dintre ei.
Daca ideea de a fora in spatiu vi se pare familiara, este pentru ca James Cameron a folosit-o in ''Avatar'', in 2009. Nu e insa doar un scenariu de film SF.
''Tehnologia exista deja. De 20 de ani, NASA lucreaza la diverse tehnologii de procesare a solului lunar. Mai trebuie doar sa punem piesele cap la cap si sa obtinem finantare sa zburam pe Luna”, explica Kris Zacny, cercetator la o firma de robotica.
Ceea ce nu e tocmai usor, avand in vedere ca transportarea unui singur kilogram de materiale de constructie pe Luna costa 100.000 de dolari. Pentru a reduce costurile, specialistii se gandesc sa transporte pe Luna strictul necesar si sa foloseasca pentru restul materialele de acolo. La Universitatea New South Wales din Australia se fac deja simulari bazate pe informatiile adunate de misiunile Apollo.
Tot acolo, o echipa de ingineri a construit si un sistem hidraulic care sa separe solul de minereurile pretioase. Dar echipamentele, care ar urma sa fie controlate de pe Pamant, vor avea nevoie si ele de energie pentru a functiona.
''Ciclul lunar are vreo 300 de ore de lumina si 350 de ore de intuneric, iar noi cautam o solutie ca sa stocam energia in timpul zilei si sa o putem folosi noaptea'', spune Aaron Bonanno, de la Universitatea New South Wales.
Dincolo de alimentarea echipamentelor, energia solara captata pe Luna este, in sine, o comoara. ''Am putea construi niste centrale solare uriase si sa transportam energia pe Pamant sub forma de microunde'', mai explica cercetatorii.
Asadar, solutii exista si sunt suficient de credibile ca sa convinga investitorii sa le finanteze. Anul trecut, trei directori de la Google, un fost director de la Microsoft si unul de la NASA, impreuna cu regizorul James Cameron, au fondat o companie al carei obiect de activitate va fi mineritul in spatiu.
Pe acelasi subiect: