Cele mai importante puncte din noul acord cu Grecia: de la brutarii deschise duminica pana la fondul de 50 de miliarde de euro
Liderii Zonei Euro au cazut de acord luni dimineata asupra conditiilor impuse Greciei. Care este insa continutul concret al noului pachet de masuri, despre care s-a spus ca este “brutal” sau chiar “o tortura”?
Din declaratia data publicitatii la finalul summit-ului Zonei Euro rezulta mai multe puncte importante, sintetizate mai jos:
1. Zona Euro a acceptat sa inceapa discutiile cu Grecia privind un nou imprumut, in valoare de 82 pana la 86 de miliarde de euro.
2. Parlamentul de la Atena trebuie ca pana la 15 iulie sa adopte masuri pentru a fluidiza implementarea TVA, pentru a largi baza de impozitare, pentru reducerea pensiilor, dar si pentru a asigura “completa independenta legala”a institutului national de statistica din Grecia, acuzat in trecut ca a falsificat datele care au permis intrarea tarii in Zona Euro. De asemenea, pana la 22 iulie Atena trebuie sa revizuiasca Codul de Procedura Civila.
3. Guvernul elen trebuie sa prezinte un program clar privind implementare unor masuri precum: reformarea sectorului comercial (de pilda, farmaciile, laptariile si brutariile sa fie deschise duminica), privatizarea sectorului energetic, eliminarea interferentelor politicului in sectorul financiar, alinierea pietei de munca la practicile europene. In plus, toate legile adoptate in ultimele 6 luni vor fi examinate si revizuite in cazul in care incalca acordul.
4. Introducerea unui program de incurajare a competentei si depolitizare in administratia greaca, o prima forma a acestuia urmand sa fie prezentata pana la 20 iulie.
5. “Normalizarea” relatiilor guvernului de la Atena cu Banca Centrala Europeana, FMI si Comisia Europeana. Mai concret, executivul grec va trebui sa se consulte si sa primeasca acordul acestor institutii inainte de a supune la votul Parlamentului sau la votul popular orice proiect de masura relevanta pentru acord.
6. Datoriile Greciei nu vor fi reduse. Pe de alta parte, ele ar putea fi restructurate daca Atena implementeaza toate reformele promise.
7. Grecia va primi o finantare pe termen scurt, tip “punte” pentru a evita falimentul. Ministrii de finante din Zona Euro vor decide luni ce masuri concrete se vor lua in acest sens. Suma necesara pana la 20 iulie este evaluata la 7 miliarde, cu inca 5 miliarde necesare pana la mijlocul lunii august.
8. Pentru a dezvolta un program amplu de privatizare se va crea un fond in urma monetizarii activelor Greciei prin privatizare, pan la atingerea valorii de 50 de miliarde de euro. 25 de miliarde vor fi folosite pentru recapitalizarea bancilor iar din restul sumei, jumatate va merge la reducerea ponderii datoriei in PIB si jumatate, in investitii.
9. La imprumut va contribui nu doar Mecanismul European de Stabilitate, ci si FMI.
10. Comisia Europeana va incerca sa faca rost de alte 35 de miliarde de euro, in afara imprumutului prin Mecanismul European de stabilitate, pentru sustinerea investitiilor si promovarea activitatilor economice in Grecia.