Cele mai dure sanctiuni pe care Parlamentul European le ia fata de un stat membru. UE poate activa art. 7 din Tratatul de la Lisabona, care lasa Ungaria fara drept de vot
Viktor Orban
Majoritatea europarlamentarilor au votat miercuri o rezolutie care cere UE sa lanseze o procedura pentru sanctionarea Ungariei pentru incalcarea persistenta a valorilor europene, procedura ce ar putea duce, in final, la suspendarea dreptului de vot al Budapestei in Consiliul European, a anuntat PE intr-un comunicat premis presei.
Textul, aprobat de 393 de parlamentari, fata de 221 care au votat impotriva si 64 care s-au abtinut, nu are valoare de motiune.
Ca urmare a dezbaterii anterioare din plen, europarlamentarii au decis ca situatia actuala din Ungaria privind drepturile fundamentale justifica inceperea procedurii oficiale de a stabili daca exista ”un risc clar de incalcare grava”, a valorilor UE de catre Ungaria.
Astfel, rezolutia cere activarea Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Mai exact, alesii au cerut Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne sa redacteze o rezolutie oficiala ce va fi supusa la vot in plen.
De asemenea, ei vor ca Guvernului ungar sa retraga legile impotriva azilantilor si organizatiilor neguvernamentale si sa ajunga la un acord cu autoritatile americane, astfel incat Universitatea Central Europeana sa ramana in Budapesta ca institutie libera.
In plus, europarlamentarii solicita Comisiei Europene sa monitorizeze strict utilizarea fondurilor UE de catre Budapesta.
“Recentele evolutii din Ungaria au dus la deteriorarea grava a statului de drept, democratiei si drepturilor fundamentale, ceea ce reprezinta un test pentru abilitatea UE de a apara valorile sale fundamentale, spun deputatii. Ei subliniaza nevoia unui proces de protejare a valorilor principale ale UE, mentionat in rezolutia din 25 octombrie 2016”, se arata in comunicatul PE.
Textul aprobat miercuri a fost prezentat de grupurile ALDE si Social&Democrati din PE. Presedintele PPE, din care face parte si formatiunea Fidesz, aflata la guvernare in Ungaria, a redactat un alt text, care nu facea referire la Articolul 7, dar acest demers a generat opozitie inclusive in Partidul Popular European. Astfel, o parte dintre membri au decis sa voteze rezolutia ALDE si S&D in loc de cea a presedintelui lor.
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de intarire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili ca exista un risc clar de incalcare serioasa a valorilor UE de catre un stat membru, prevenind o incalcare efectiva prin anumite recomandari specifice adresate respectivului stat membru.
Articolul 7 poate fi activat de o treime dintre statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie sa adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi dupa ce a primit consimtamantul Parlamentului, care trebuie dat cu doua treimi din voturile exprimate si majoritatea absoluta a deputatilor.
Urmatoarea etapa este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o incalcare efectiva, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie sa decida in unanimitate si Parlamentul trebuie sa isi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sanctiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.
Pe acelasi subiect: