Cea mai puternica economie a Europei vrea sa interzica exploatarea gazelor de sist. Companii energetice: Nu va mai exista productie de gaze naturale in Germania
Guvernul german vrea sa interzica exploatarea gazelor de stist cel putin pana in 2021, din cauza opozitiei puternice a populatiei fata de metoda fracturarii hidraulice, relateaza AFP.
"Nu va exista in Germania exploatarea gazelor de stist prin metoda fracturarii hidraulice, in scop comercial, in viitorul apropiat", a declarat vineri ministrul Mediului, Barbara Hendricks.
Aceasta, impreuna cu ministrul Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel, ambii de orientare social-democrata, au definit principalele prevederi legislative legate de problema zacamintelor de sist.
In Germania exista o opozitie foarte puternica fata de fracturarea hidraulica, metoda care consta in crearea de fisuri subterane in care sunt pompate apa si substante chimice sub presiune, pentru extragerea si captarea gazelor.
Temerile sunt legate de poluarea care ar putea fi provocata de substantele chimice utilizate, in special panzei freatice.
Reprezentantii industriei sustin pe de alta parte ca gazele de sist ar permite reducerea costului energiei din Germania, unul dintre cele mai ridicate din Europa, precum si a dependentei de importuri, mai ales in contextul crizei din Ucraina.
Cei doi ministri iau in serios ingrijorarea populatiei, a spus Hendricks, potrivit careia protejarea sanatatii si a apei potabile este o prioritate absoluta.
In 2021 va fi realizat un raport privind stadiul cunostintelor si tehnologiei existente, iar Parlamentul va analiza din nou legea. Pana atunci, testarea zacamintelor de sist va fi autorizata doar in anumite conditii.
Asociatia pentru protectia mediului Bund a calificat proiectul drept un pas mic in directia buna, dar vrea si interzicea explicita a testelor.
Fracturarea hidraulica pentru extragerea de gaze din zacamintele conventionale, care are loc de 60 de ani in Germania, va ramane posibila in principiu, dar va fi insotita de reguli suplimentare, de exemplu legate de caracteristicile produselor utilizate.
De fapt, toate proiectele de fracturare conventionale se afla intr-un punct mort, nicio autorizatie nefiind acordata in ultimii ani.
"Daca aceste planuri se vor concretiza, nu va mai exista productie de gaze naturale in Germania, care va fi dependenta in totalitate de importuri", a declarat vineri presedintele federatiei producatorilor de petrol si gaze WEG, Josef Schmid.
Germania nu detine zacaminte importante de gaze, cu exceptia catorva din nordul tarii.
"In schimb, avem gaze de sist suficiente pentru asigurarea necesarului energetic al Germaniei pentru o perioada de 10 ani, poate chiar mai mult", a spus joi directorul general al grupului BASF, din industria chimica, Kurt Bock, un sustinator puternic al gazelor de sist.
Propunerile prezentate vineri de cei doi ministri social-democrati necesita acordul conservatorilor din coalitia condusa de cancelarul Angela Merkel.
Proiectul nu se va concretiza intr-o noua lege, ci intr-un amendament la legea minelor si cea a apelor. Hendricks considera ca modificarile pot fi adoptate inainte de sfarsitul acestui an.
Pe acelasi subiect: