Cea mai mică țară din lume anunță un deficit de 11 mil. euro, pe fondul unui nou scandal de corupție. Din ce face bani Vaticanul
Vatican
Sfântul Scaun a dat joi publicităţii un bilanţ financiar detaliat pentru anul 2019, în dorinţa de a da dovadă de transparenţă după recentele scandaluri de corupţie, transmite AFP.
Conform acestui bilanţ, primul de după 2016, Vaticanul a încheiat anul 2019 cu un deficit de 11 milioane de euro, în scădere faţă de un deficit de 75 milioane de euro în 2018, în pofida diminuării donaţiilor din partea diocezelor şi a persoanelor fizice.
De asemenea, conform acestui bilanţ financiar care se întinde pe 12 pagini, cheltuielile Vaticanului pentru anul 2019 s-au cifrat la 318 milioane de euro, inclusiv 46 milioane de euro pentru media şi comunicaţii şi 43 milioane de euro pentru reţeaua diplomatică a Vaticanului.
În schimb, veniturile s-au ridicat la 307 milioane de euro incluzând 99 milioane de euro din proprietăţile imobiliare, 65 milioane de euro de pe urma investiţiilor financiare, 56 milioane de euro din donaţii şi 43 milioane de euro venind de la alte instituţii ale Vaticanului, scrie Agerpres.
Într-un interviu separat pentru media din Vatican, părintele Juan Antonio Guerrero Alves, care începând din luna ianuarie conduce Secretariatul pentru Economie al Sfântului Scaun, a dezvăluit că în 2019 activele nete ale Vaticanului se ridicau la aproximativ patru miliarde de euro, fiind prima dată când o astfel de cifră a fost anunţată. Cele patru miliarde de euro cuprind resursele Curiei romane (-Guvernul central al Sfântului Scaun-nr.), ale Statului Vatican, care conduce în special faimoasele muzee, ale Băncii Vaticanului, ale fondurilor de pensii şi fundaţiilor.
"Sfântul Scaun trebuie să fie o casă de sticlă, credincioşii au dreptul să cunoască cum folosim resursele", a spus Juan Antonio Guerrero Alves.
Vaticanul a fost implicat recent într-un scandal care vizează achiziţionarea de către Secretariatul de Stat a unei clădiri din Londra prin intermediul unui circuit opac de intermediari. Una dintre principalele figuri implicate în afacerea de la Londra este cardinalul italian Angelo Becciu, care a fost concediat săptămâna trecută de Papa Francisc din cauza suspiciunilor privind deturnare de fonduri în favoarea fraţilor săi.
Pe acelasi subiect: